Molen van Beuyssen, Horst

Horst, Limburg

Noord-Limburg

ronde stenen onderbouw, achtkante bovenkruier

In de molen werd een gedenksteen aangebracht, die het jaartal 1867 droeg.

1924 verplaatst 1932 onderbouw verbrand
geschiedenis

1850: Vanaf 1850 had Pieter Frans Beuyssen, winkelier en koopman, een stoomkoren- en pelmolen in bedrijf op het Weisterbeksveld bij de provinciale weg in het dorp.

01-03-1867: De zaken gingen zo goed dat hij op 1 maart 1867 vergunning kreeg voor het bouwen van een windmolen. Het werd een forse houten achtkante stellingmolen op een stenen onderbouw, die van een ronde naar een achtkante vorm verliep. Het achtkant was gedekt met horizontaal gepotdekselde planken. In de molen werd een gedenksteen aangebracht, die het jaartal 1867 droeg.

13-12-1873: Venloosch weekblad

OPENBARE VERPACHTING VAN EENEN WINDGRAANMOLEN te HORST.
De Kctaris HAFFMANS"te Helden,

zal ten verzoeke van den heer H. Aerts e. s., op Maandag den 22. December 1873, des namiddags om 2 uur, ten huize van den Heer Erans Beuyssen te Horst, voor eener  termijn van 3, 6 of 9 jaren in het openbaar VERPACHTEN :

Eenen druk beklanten, uitmuntend ingerichlen Windgraanmolen genaamd „DE NIEUWE HOLEN",

allergunstigst gelegen in de volkrijke gemeente Horst, in de nabijheid van de kom van liet Dorp. Te aanvaarden 1 Mei 1874.

1901: Na het overlijden van Pieter Frans beuyssen kwamen de molens in 1901 in bezit van Jan of Johannes Beuyssen, landbouwer, en in 1909 van Gerard Beuyssen, molenaar en koopman.

1924: In 1924 werd het achtkant afgebroken en met het gevlucht, as en gangwerk verkocht aan G. Deenen te Holthees, die hem daar als grondzeiler De Hoop herbouwde. De verplaatsing werd uitgevoerd door Harrie en Hein van Asperdt uit Heeswijk-Dinther.

17-06-1932: Op 17 juni 1932 brandde de achtergebleven onderbouw in Horst af en werd niet herbouwd. Beuyssen vestigde later een motormaalderij in de buurtschap Middelijk.

Bron: De Molens van Limburg van P.W.E.A. van Bussel, 1991. Met dank aan H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TK van 1927.