Molen Heerlijkheidsmolen, Sevenum

Sevenum, Limburg

Noord-Limburg
Sevenum G (2) 264 Lotarius Furstenberg, baron (Erfg. renteniers)

gesloten voet

1670 vernieuwd
geschiedenis
Al in 1404 is er in de leenakten van Gelder sprake, dat Johan van der Dunck "den wind tot Sevenem ontfengt" waaruit blijkt dat hij het alleenrecht had om een graanmolen te expoiteren. Voor 1670 waren de heren van kasteel De Donck in het bezit van een molen op dezelfde plaats.

De standaardmolen aan de Molenstraat tegenover de boerenbond dateerde, naar verluidt, van 1670. De kasteelheren van Horst waren eigenaar.

In 1916 werd het gebouw door de boerenbond aangekocht.

De laatste molenaar was Jan van de Pasch, mulder Jan genoemd. eertijds werd het maalloon in natura geheven, 1 schep per zak meel.
De molen kon uiteraard alleen worden gebruikt als het woei, vandaar dat ook vaak 's zondags en 's nachts werd gewerkt. Bij stormachtig weer diende de molenaar te waken.
Bij speciale gelegenheden, zoals kermis, ruiterfeest of begrafenis, stonden de wieken in een aparte stand.

Omdat de molen in slechte staat verkeerde, werd deze in 1923 afgebroken.

Bron: "Oud Sevenum in beeld", Jacques Janssen.
I. Steeghs.

trivia
De gemeente Sevenum is gelegen aan de rand van de Peel. Van oudsher is Sevenum een agrarisch dorp waar al in het bronzen en zilveren tijdperk sprake van enige bewoning was (gezien een aantal vondsten uit die periode). Het oudste document waar over Sevenum wordt gesproken dateert uit het jaar 1317.

In 1674 werd Sevenum een zelfstandige heerlijkheid, na de komst van de Franse troepen kwam daar verandering in en werd Sevenum samengevoegd met Horst echter in 1836 lukte het de inwoners van Sevenum weer om een zelfstandige gemeente te worden.

Vanaf 1745 werd (in beginsel nog op kleine schaal) begonnen met de ontginning van de woeste gronden. In 1938 werd de ontginning groot aangepakt, hierdoor ontstond een nieuw kerkdorp: Evertsoord (opgeleverd in 1959). De gemeente bestaat uit de kerkdorpen Sevenum, Kronenberg en Evertsoord.