Molen van Melick, Melick en Herkenbosch

Melick en Herkenbosch, Limburg

Melick en Herkenbosch
Roerdalen, Limburg
Midden-Limburg
Melick en Herkenbosch C (1) 29 Pieter Faems, molenaar

geschiedenis
In de buurtschap Waterscheid gelegen tussen de dorpen Metick en Herkenbosch, stond op de heide een halfgesloten standaardmolen. Meer dan een eeuw is hij in bezit van opvolgende molenaarsgeslachten Faems geweest. In het begin van de 19e eeuw was Pieter Faems eigenaar, vervolgens Peter en Hubertus bij successie in 1880.

Hubertus vertrok naar Beek bij Bree in Belgisch Limburg en liet de standaardmolen aan zijn broer over. Bij successie in 1890 kreeg Hubertus de molen toegewezen.

In 1896 was de landbouwer Hubert Frencken te Melick voor een jaar eigenaar. Daarna kwam de molen weer in de familie Faems en stond op naam van Pieter, Christiaan, Helena en Willem Faems uit Beek-Bree (B.), die toen nog minderjarig waren. Kort daarop vestigden zij zich te Melick.

Christiaan kocht in 1905 de windmolen in Maasbracht en Pieter werd molenaar op de standaardmolen van Melick, waarvan hij in 1919 bij boedelscheiding eigenaar werd.

In de herfst van 1924 werd de molen door de bliksem getroffen en brandde geheel af.

Bron: Nederlandse Molendatabase.