Molen Zaagmolen van de Heerhugowaard, Oudorp

Oudorp, Noord-Holland

De Heerhugowaard
Oudorp B (1) 123 (huis en werkplaats) Heerhugowaard

? / ca. 1892 ?
Deze molen

Het molentje stond op de timmerschuur van de molenbaas van de Heerhugowaard aan de Huigendijk. Daarvan waren er vanaf het begin twee (de andere bij Rustenburg), maar vanaf de Franse tijd werd 1 molenbaas en dus ook 1 timmerschuur voldoende geacht.

Kees Moejes (geb. 1861), die evenals zijn vroeg overleden vader bij molenmaker Kruier werkzaam was, werd in 1892 door de polder Heerhugowaard in dienst genomen en benoemd tot molentimmerman op een vast loon van 15 ct. per uur en vrij wonen. Na acht jaar, met ingang van 1 februari 1900, werd hij bevorderd tot opzichter en polderbaas (*). Onder zijn bewind werd de inrichting van het zaagmolentje van de polder Heerhugowaard verbeterd, een kleine wipzaagmolen op een grote schuur op de timmerwerf. Aangedreven werden een draaibank, een lintzaag en later nog een soort cirkelzaag.

De sloop vond plaats in 1940 toen de Heerhugowaardse strijkmolens hun functie verloren, omdat door de uitvoering van het Noord-Hollandse kanalenplan de Raaksmaatsboezem werd gemeengelegd met de Schermerboezem. De timmerschuur met molen moest wijken voor de verbreding van de ringvaart van de Heerhugowaard tot het Kanaal Omval-Kolhorn.

Bron ondermeer: Noord-Hollands Molenboek 1981.

De Heerhugowaard

Voor meer informatie over de droogmaking van de Heerhugowaard, klik door naar Bovenmolen Oostertocht, nummer 25.

Wipstelling- houtzaagmolentje De Ruiter werd gebouwd in 1684.
Gedeeltelijk afgebroken in 1903, de rest volgde in 1934.
Bron: Verdwenen molens in Noord-Holland, L.J.N. Kouwenberg, 1999, blz. 71.

NB De naam De Ruiter hebben wij verder nergens aangetroffen.
Bouwjaar 1684 ook niet, pas op kaarten vanaf 1899 wordt ter plekke een molentje vermeld op de timmerschuur.
Jaartallen 1903 en 1934 kunnen ook niet correct zijn gezien de gedocumenteerde sloop in 1940.

Tekst bij Afb. 2:
Foto van de afbraak. De schuur is al bijna weg, de dakpannen van de zaagloods liggen opgestapeld op de steiger.

Tekst bij Afb. 3:
"Ten behoeve van de verbreeding van de Ringvaart zal de karakteristieke houtzaagmolen te Oudorp helaas moeten verdwijnen!"

Tekst bij Afb. 4:
Het houtzaagmolentje voorzag de molens van de Heerhugowaard, de molens van de Zeswielen te Oudorp en twee van de vier molens achter Oudorp van al het benodigde houtwerk.
Waarschijnlijk de overstroming van 1916.
Inform. Dick Veel, 2 aug. 2017.

(*) In 1923 overleed Kees Moejes. In hetzelfde jaar verhuisde zoon Jan naar Obdam, waar hij een timmerzaak annex schuitenmakerij had overgenomen. Deze zaak groeide op den duur uit tot een klein bedrijf dat zich met succes bezighield met de uitvoering van weg- en waterbouwkundige werken. Daarnaast hield men als nevenactiviteit onderhouds- en restauratiewerk aan windmolens.