Molen Markerpolder, De Spin, Markenbinnen

Markenbinnen, Noord-Holland

Markervaart oz., iets ten zuiden van het dorp
Starnmeer
Uitgeest F (1) 169 De Marker Polder

Scheprad 4,96 m Ø, 38 cm breed (1864)

geschiedenis

De Spin was waarschijnlijk de enige grote molen die het dorp Markenbinnen ooit rijk was. Deze molen werd gebouwd in 1651 en bemaalde de Markerpolder, met een oppervlakte van 185 hectare. Oorspronkelijk was de Markerpolder een onderdeel van de Krommenieër Woudpolder. Met de aanleg van de Markervaart kwam de Markerpolder geïsoleerd te liggen in het Starnmeer. Nadat de Starnmeer in 1643 werd drooggelegd werd de Markerpolder een onderdeel van de Starnmeer, zij het dat de polder in 1651 een eigen molen kreeg.

Volgens Ten Bruggencate was het bouwjaar 1843, indien dat klopt had de molen dus een voorganger.

De Spin werd gebouwd als schepradmolen en behoorde tot het type bovenkruier. Later werd De Spin uitgerust met een vijzel.

1865: Hij kreeg in 1865 een nieuwe bovenas van de firma Wed. A. Sterkman en Co te 's Gravenhage. In 1879:  werd een vijzel geplaatst.

1910: Omstreeks 1910 werden vermoedelijk de staart en schoren van de molen zo slecht dat zij vervangen moesten worden. Schijnbaar was dit te duur voor het polderbestuur, zodat men besloot om de molen als binnenkruier in te richten.

1926: In 1926 werden al plannen gemaakt voor afbraak, waarmee in 1927 begonnen werd.

Op de fundamenten van de Spin werd een huis gebouwd voor de machinist met daarin een elektrisch bemalingssysteem voor de polder. Dit werd door het polderbestuur goedkoper geacht dan windbemaling, dit bleek naderhand echter twijfelachtig.
Inform. Edwin Blok.

1927: De Spin bleef tot 1927 in bedrijf, toen werd besloten om de molen te vervangen door een elektrisch gemaal. In juni 1927 werd De Spin gesloopt.

- “Molens te Jisp” J. Klopper 1992 blz. 102
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864, blz. 307.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894, blz. 444.

De molen van de Markerpolder bemaalde tevens de Oostwouderpolder (Tenbruggencatenummer 04145 c), die middels een grondduiker in de Starnmeerdijk ermee verbonden was.

trivia

De portretfoto is afkomstig van een 10x15 cm glasnegatief, vervaardigd door Piet Koomen en thans behorend tot de collectie van Stichting Levende Molens (Roosendaal), objectnr. GLN NH 6018. De foto is een verticale deelvergroting van de totale glasplaat, die in 'landscape' (liggend) getrokken is.
John Verpaalen, 9 juli 2021.