Molen De Korenbloem / De Koornboem / Het Verlorenkost, Gouda

Gouda, Zuid-Holland

1926 gedeeltelijk afgebroken 1949 verbrand

Tussen 1562 en 1585 is er sprake van een standerdmolen die waarschijnlijk tot 1751 heeft bestaan.

1751: De molen werd in 1751 gebouwd en is door verzakking behoorlijk scheef komen te staan.

18-07-1799: Rotterdamsche courant
Uit de hand te koop: het zy geheel of in twee halven, een steene Wind-Koorn-Molen, genaamd 'De Coornbloem', met een extra propre en net betimmerde woning, geschikt tot de bewoning van twee aparte Huishoudingen; te Gouda op de Vest, naby de Potterspoort.Eigenaar Paulus van Weezel te Rotterdam.

18-03-1817: Rotterdamsche courant

OPENBARE VRIJWILLIGE VERKOOPING.

Men is van meening, op Donderdag den 3 April 1817, des voormiddags ten 11 uren precies, in het Logement Het Harthuis, op de Markt te Gouda, in het openbaar te veilen, en aan den meest biedenden of eerstmijnenden finaal toetewijzen en te verkoopen:

Een hechte, sterke en weldoortimmerde, mitsgaders uitmuntende gesitueerde Steenen WIND-KOORNMOLEN, vanouds genaamd Het Verlooren Kost, en nu genaamd De KOORNBLOEM, met de Schuur, Stallinge en verder Getimmerts, alsmede Wagen, Paard, en verdere zoo Losse als Vaste GEREEDSCHAPPEN, daartoe behoorende, gelijk dezelve thans wordt bemalen en gebruikt. staande en gelegen binnen de stad Gouda, op het Verlooren Kost; item, een Vierdepart in de TWEE AFGEBROKEN MOLENS, de eene genaamd geweest DE KROOT en de andere DE WIP, te Gouda voormeld. Zijnde de voorschreven Wind-Koornmolen en Erve over den Jare 1816 aangeslagen geweest als volgt: In de belasting der Gebouwde Eigendommen tot f 24:7:6, en voor de Deuren en Vengsters tot  4:2:2; te samen 28:9:8; de verhooging daaronder begrepen.  En voorst nog met eene ordinaire Recognitie van f 5:5:- in het jaar, ten behoeve der stad Gouda voornoemd, en verdere kleine lasten. Kunnende de Kooper, des begerende, op de bij hem gekochte Molen en Erve gevestig late zoodanige somma van Penningen als bij de Conditien zal worden aangewezen, tegen den Interest van 5 per Cent, en eene jaarlijksche geëvenredigde Aflossing, en zal voorts het Pand dadelijk kunnen worden aanvaard: terwijl inmiddels nadere onderrigting te bekomen is bij de Notarissen W. DE PRILL en C.H. VAN DER LOOY te Rotterdam, alsmede bij den Notaris J.D. SCHIPPER teGOUDA; en  zal het te Veilene zelve drie dagen vóór en op den dag der veiling voor een ieder te zien zijn.

26-09-1867: Nieuwe Rotterdamsche Courant
Heden ochtend had te Gouda een treurig ongeluk plaats op den koornmolen van den heer Jonker. Terwyl de meesterknecht Bernard Houthof bezig was om den molen te kruijen, brak de ketting, met het gevolg, dat H. over den omloop van den molen viel en onmiddellijk op de plaats dood bleef. De ongelukkige was een oppassend huisvader en laat eene vrouw en verscheidene kinderen na.

Het Slachtoffer was de 56-jarige Bernardus Houthoff, geboren te Delfshaven op 1-11-1810. Hij overleed te Gouda op 25-09-1867.

Informatie van Caroline Schaeffer, 1 oktober 2022

Dat de molen destijds onttakeld is vanwege verval is niet helemaal juist.
Toen ik in 1992 beroepsmolenaar werd van de Goudse korenmolen De Roode Leeuw, leefde de heer Galama nog.
Deze krasse man was destijds hoogbejaard (inmiddels overleden) en kon honderuit vertellen over de Korenbloem. Hij was een echte enthousiaste windmolenaar en heeft met De Korenmolen op de wind gemalen tot het niet meer ging. Hij had zelfs een systeem ontwikkeld waarbij een elektromotor (bij voldoende wind)werd aangedreven en zodoende stroom opwekte. Op het moment dat de wind afnam, nam de motor de aandrijving automatisch over, waardoor de stenen dus motorisch werden aangedreven. Een wonderlijk verhaal, waarvan me helaas nooit duidelijk is geworden hoe het precies werkte. De reden waarom de windmolen buiten gebruik werd gesteld (en onttakeld werd)zat 'm in de extreme scheefstand. De molen zakte steeds verder (zie ook de onderste foto) waardoor het malen steeds verder werd bemoeilijkt. Op een nacht toen de molen zeer fors stond te malen, schijnt hij in één keer twee centimeter verder uit het lood te zijn gezakt, met extreme scheurvorming tot gevolg.
Dit betekende het einde van de windmaalderij (mondelinge mededeling van de laatste windmolenaar, de heer Galama).

De gevelsteen werd - na de brand - ingemetseld in een nieuw gebouw op dezelfde plaats. Dit gebouw zal binnenkort verdwijnen i.v.m. het nieuwbouwplan Koningshof. Ben momenteel bezig om de gevelsteen te redden.

Bron: wijlen Molenaar C.K. Galema.
Willem Roose, 28 januari 2006

1926: In 1926 werd de in verval geraakte molen onttakeld en later op 15 april 1949 door brand geheel verwoest.
Eigenaar was C.K. Galema.

Begin 2006 is kort na het blootleggen van de funderingen van de molen 'De Groot" zie dbnr. 8680 is ook van deze molen de fundering bloot gelegd.

nog waarneembaar

De gevelsteen is ingemetseld in het appartementencomplex Koningshof aan de Vest en werd op 4 oktober 2018 onthuld.

Informatie van E. Esselink, 21 oktober 2018