Molen van Oskam, Haastrecht

Haastrecht, Zuid-Holland

Krimpenerwaard, Zuid-Holland
Krimpenerwaard

2 koppels 17er stenen

1935 onttakeld 1982 gesloopt
geschiedenis

20-04-1877: De nieuwe korenmolen Adriaan Kooijman, de eigenaar van de Moor, besluit een nieuwe molen te bouwen halverwege Haastrecht-Gouda. Hij blijft er molenaar tot 20 april 1877 en verkoopt de molen dan aan de Polsbroekse broodbakker Johannes Zijderlaan (1823-1887).
Ook deze molen had een dubbele functie. Er werd graan en eikenschors gemalen. De eikenschors leverde na bewerking looizuur op, dat in de Haastrechtse leerlooierijen werd gebruikt.

Bron: Hist.Vereniging Haastrecht
In de tijd dat de molen werd gebouwd was er nog geen sluis, en had men nog regelmatig last van eb en vloed in de Hollandse IJssel. Om die reden werden de molen, het molenaarshuis en de voorraadschuur op ' poeren'*) gebouwd.
Later werd de 'Waaiersluis' gebouwd en was het probleem van wateroverlast voorbij.

*) een stenen/betonnen verhoging van de fundering.

De molen maalde koren en schors. Schors, bark of run genaamd, bevat looizuur. Na de afsluiting van de Hollandsche IJssel werd de ruimte onder de schorsschuur benut als varkensmesterij.

07-10-1876: Het nieuws van den dag : kleine courant
Vrijwillige Verkooping.
De Notaris H. J. F. HEIJMAN, gevestigd te Haasrecht, zal aldaar op Woensdagen 20 en 27 December 1876, telkens des voormiddags om 11 uren, ten Herberge van L. BLANKEN, bij inzetting en toewiizing Verkoopen: Een Steenen Wind Koren- en Runmolen, welke sedert onheugelijke jaren een ruim Burger bestaan heeft opgeleverd, met een net ingericht Burger Woonhuis waarachter Pakhuizen tot berging van Schors, Paardenstal enz., alles in 1859 nieuw gebouwd; voorts Boomgaard Bouwgrond en een net aangelegde Moestuin, alles staande en liggende op Beneden Haastrecht, te zamen groot ongeveer 1/2 hectare.
Te aanvaarden 1 Mei 1877. Desverkiezende kan 8 á ƒ 10.000 tegen 5 pCt. ' als 1e Hypotheek op het pand gevestigd blijven.
Inmiddels Uit de Hand te Koop, tot 15 November 1876 dagelijks te bezichtigen. Informatiën zijn te bekomen ten kantore : van voorn. Notaris of bij den eigenaar ADs. KOOIJMAN, te Haastrecht.

17-07-1888: Het Nieuws van den dag: kleine courant, 17 juli 1888
Molenaarsknecht
Gevraagd op een Stoom- Wind- Koorn- en Runmolen een fl. sterke tweede Knecht, van goede getuigen voorzien, vertrouwd met Paard en Rijtuig, 't liefst ongehuwd. Br. fr. met opgaaf van conditiën, leeftijd enz., aan J.C. ZIJDERLAAN, te Haastrecht bij Gouda.

1912: Naast de molen stond al rond 1912 een ketelhuis, wat erop duidt dat de molen in die tijd al op windstille dagen gebruik maakte van stoomkracht.
Na molenaar Zijderlaan is de molen bemalen door Maarten Oskam, daarna door zijn zoon C.W. Oskam en zijn kleinzoon Maarten Oskam.

22-06-1935: De Telegraaf
Oude Molen Geschonden
Haastrecht, 22 Juli - De zestig jaar oude korenmolen van den graanhandelaar C.W. O. aan den Haastrechtschen dijk tusschen Gouda en Haastrecht is het bovenstuk ontdaan. Kap en wieken en as zijn verdwenen. waardoor het aanzien als molen verloren is. Economischer motoriseering van het bedrijf is de reden van het besluit.

1953: Op de molenromp is circa 1953-1955 een uitkijkpost (luchtwachtpost) van het Korps Luchtwacht Dienst (KLD) ingericht, met postnummer 5F2 (postnaam Haastrecht). Het doel was het waarnemen van laagvliegende vliegtuigen - het is dan de tijd van de Koude Oorlog. Voor het luchtwachtgebruik werd de molenromp met een rand/borstwering verhoogd. De heer W.A.N. Eduard uit Haastrecht was rond 1956 postcommandant van deze luchtwachtpost. Eigenaar van de molen was toen in (1953) C.W. Oskam, die bij de molen woonde, Provincialeweg West 44, beneden-Haastrecht.
In 1964 is het KLD hier opgeheven en is de functie als luchtwachtpost komen te vervallen.
Informatie van Sandra van Lochem, 19 juni 2012