Molen Klinkenbergerpolder, Klinkenbergermolen (3e), Sassenheim

Sassenheim, Zuid-Holland

Teylingen, Zuid-Holland
Rijnland
Sassenheim B (2) 304 De polder Klinkenberg

Scheprad 3,77 m Ø, 18 cm breed

overbrenging

De polder had in 1904 een windschepradmolen met een ijzeren as  , een scheprad met een middellijn van 3,77 m en een breedte van 0,18 m.

over de wieken

houten roeden

Schretlen & Co, D.A. ✉︎ 171 1871 1871? 1938 03,45

geschiedenis

11-08-1809: In 1809 was de wipmolen aan vervanging toe. Reparatie zou rond de 2000 gulden kosten. Op 11 augustus werden er plannen beraamd om de molen te verplaatsen naar een ander gedeelte van de polder.
De molen werd vervangen door een stenen schepradwatermolen, die werd geplaatst op de zogenaamde offerweide, ongeveer 100 roeden ten zuidwesten van de oude wipwatermolen. De kosten voor de bouw waren 7500 gulden en deze werden bekostigd door de polder in tien jaarlijkse termijnen elk van 750 gulden. Als aan deze betaling niet werd voldaan, volgde een boete.

Begin 1900 werden er ook plannen beraamd om een gemaal in de polder te plaatsen. Dat werd dan ook in 1930 gebouwd.

In 1920 werd de molen verzekerd tegen brand voor het bedrag van maar liefst ƒ 10.000

In 1933 werd er een fonds opgericht voor het in stand houden van de Klinkenbergermolen. Toen echter de nieuwe Rijksweg met het sterk verhoogde talud werd aangelegd, had behoud ter plaatse geen zin meer.

In 1938 werd de molen afgebroken. Enkele onderdelen van de molen worden voor herstel van de Hogewegsemolen gebruikt.