Molen Polder van Buurmalsen, Buurmalsen

Buurmalsen, Gelderland

West Betuwe, Gelderland
Betuwe
Buurmalsen B (2) 209 De Polder van Buurmalsen

circa verbrand en herbouwd
geschiedenis
"Daar het besluit van den Polderraad v.d. Dorpspolder Buurmalsen tot stichting van een ruwolie-gemaal, ter vervanging van den watermolen v.h. Lageveld, door Ged. Staten is goedgekeurd, zal de watermolen, de laatste van dat model in deze omgeving, voorgoed gaan verdwijnen. Woensdag j.l. is hij al reeds verkocht en zal met den afbraak spoedig een aanvang worden gemaakt. De molen moet voor 1 October a.s. geheel zijn afgebroken en opgeruimd.
Door stichting van dit ruwolie gemaal gaat weer iets romantisch ons verlaten, iets dat nimmer weerkeert. Stonden voor eenige jaren in het Buurmalsensche en Trichtsche veld 4 van dergelijke molens, thans staat er spoedig geen enkele meer.
Donderdag j.l. was fotograaf van Mourik uit Deil bij den molen present, hij moest daarvoor met zijn motor door het hobbelende weiland rijden, om den molen met het geheele polderbestuur te vereeuwigen, zoodat het bestuur later nog eens een blik op meergenoemden molen zal kunnen werpen. Dit zullen dan de laatste herinneringen zijn en kan men daarbij denken 'deze molen sierde eens ons mooie veld'.
De molen die momenteel wordt afgebroken is ongeveer 130 jaren oud, voordien is hij afgebrand."
Bron: artikel in Gecombineerde Geldersche en Zuid-Hollandsch Blad, 11 sept. 1937.