Molen Nieuwkoopse Droogmakerij, Zevenhovense polder, ondermolen H, Nieuwveen

Nieuwveen, Zuid-Holland

gedeeltelijk afgebroken

Zie Nieuwkoopse Droogmakerij, bovenmolen nr. 1, Tenbruggencatenummer 01008 a.

Poldermolen van de Zevenhovensepolder
De molen maakte deel uit van de Zouthuissluismolens

De Directeur - Generaal over den Waterstaat van het Koningrijk - Holland brengt, hier mede, ter kennisse van een ieder, wien zulks zoude mogen aangaan, dat, op deszelfs nadere approbatie, op Maandag den 28 Junij 1808, des morgens ten 1.uren, in het Locaal van den Waterstaat, op de Oude Schans, te Amsterdam, publiek zal worden Aanbesteed:

I°. Het maken en stellen van twee 'achtkante Vijzel-Molens onder Zevenhoven, met derzelver voor- en achter - beschoeijingen, en eene Steene Brug over den Voorboezem.

2°. Het maken en stellen van een achtkanten Scheprad - Molen aan den Rhyn , over Zwammerdam.

3°. Het doen der noodige reparatien aan den Wester-Molen ,staande aan de Nieuwveensche-Vaart

1810:
Koninklijke courant, 25 april 1810
Het gereedmaken van eene boven-as en het lossen van de roeden voor den molen letter H, bij de Zouthuissluis met de "leverantie van het daartoe benoodigde ijzerwerk , en van eene kopere muts.
Breeder 'volgens bestek , ter lezing liggende in de ster voornt. , en voorts in de regthuizen der dorpen rondom de nieuwkoopsche droogmakerij gelegen mitsgaders aan den gemelden molen letter H. Nadere informatien te geven , door den directeur derzelve droogmakerij C. Brugmans junior, te Leiden, en door den algemeenen opziener Joh. Peters, te Nieuwkoop, bij welken laatst gemelden men zich ook tot het bekomen van lokale aanwijzing zal moeten adresseren.

1889:
Arnhemsche courant, 24 sept 1889
Te Waddinxveen en te Bovenkarspel sloeg de bliksem in een molen. Ook werd getroffen de watermolen letter H. van den polder Zevenhoven. In den molen werd veel vernield, terwijl eene der roeden zoodanig is getroffen, dat hare verwijdering uit de as zal gevorderd worden. Een lid van het gezin van den molenaar werd zoodanig in het aangezicht geraakt, dat het zwart ziet en vermoedelijk een der oogen het licht verloren zal hebben.

25-09-1889 , Twentsche courant

Te Nieuwveen sloeg de bliksem in den watermolen letter H. van den polder Zevenhoven. In den molen werd veel vernield. Een lid van het gezin van den molenaar werd zoodanig in het aangezicht geraakt, dat het zwart ziet en vermoedelijk een der oogen het licht verloren zal hebben.

woonhuis in molenrestant