Molen Kalslagerpolder, De Moordmolen / Kalslagermolen, De Kwakel

De Kwakel, Noord-Holland

Amstelland
Kalslagen B (1) 266 De Kalslager Polder

scheprad 5,44 m Ø, 57 cm ↔ (1864)
scheprad 5,50 m Ø, 58 cm ↔ (1894)

geschiedenis

De molen bemaalde samen met nog drie andere molens het hele gebied dat gemeen lag met de latere de Noorder- en de Zuider Legmeerpolders, ofwel de Buitendijksche Buitenveldersche-, Thamerbuiten-, Uithoornsche- en Kalslagerpolder.

De Uithoornsche polder tussen Kleine Drecht, Boterdijk en Amstel had een oppervlakte van 280 bunder (2,8km2) werd bemalen door de watermolen Het Zandpad aan de Amsteldijk Zuid. Met het poldergedeelte, westelijk van de Kleine Drecht was de totale oppervlakte van de polder 640 bunder.
Het westelijk deel van de polder werd bemalen door de Vrouwenakkersemolen, gelegen aan het Jaagpad, nabij Vrouwenakker. De aangrenzende polder werd droog gehouden door de Calslager poldermolen, die de bijnaam de 'Moordmolen' droeg.
Deze molen verwierf deze bijnaam doordat een groep rondtrekkende en rovende zigeuners op 9 februari 1725 de molenaar Cornelis Romeijn en zijn zuster Antje op brute wijze hadden vermoord.

28-07-1806: Koninglyke staats-courant

Het Polder-Bestuur van de CALSLAGER-POLDER, zal op Vrijdag den 1 Augustus 1806 , des voormiddags .ten elf uren, in het Regthuis-te Calslagen, publiek Besteden, het maken van een nieuwe Houte Krimp, met het achter en voor Waterloop, en een nieuwe Houte Bak, in de zoogenaamde Moord-molen, staande aan het Jaagpad. — Waar van het Bestek ter lezing ligt in de Regthuizen te Calslagen', te Amstelveen en aan den Uithoorn.

In de woning die thans op de plek van deze molen staat wonen nog steeds nazaten van de toenmalige molenaarsfamilie.

17-06-1927: De molen is door een blikseminslag op 17 juni 1927 verwoest en verbrand.

De molen stond in het gehucht Kalslagen.

A.A. van Grieken.

Tekst bij de onderste foto:
De voorste twee kinderen zijn: de grootste is mijn oma en de ander is haar zusje. De man voor de molen is mijn oma's vader, molenaar Willem Braam.
Ruud van der Burg.

De vader van bovengenoemde Willem Braam, Arie Braam, werd op 1 mei 1882 aangesteld als molenaar. Arie Braam, geb. Leimuiden 3 maart 1829, overl. Uithoorn 16 november 1899. Hij was voordien o.a. watermolenaar op De Vos/nr. 3 in Leimuiden (Tenbruggencatenummer 01001 e).
Hetty Venema-Braam, 7 juni 2011.