Molen De Dubbelden Arend, Goes

Goes, Zeeland

Goes, Zeeland
Zuid-Beveland
Goes D (1) 3 Erven Gerardus Peman, particulier

voorganger
geschiedenis
De molen staat wel op de kadasterkaart 1832 vermeld, maar niet (meer) in de OAT. De reden is dat de kaart enkele jaren vóór 1832 werd getekend door Ary Hansum en de OAT pas ca. 1834 gereed kwam.

Middelburgsche Courant 5 mei 1832:

"Middelburg den 4 mei. Van Goes den 1 dezer meldt men, dat in den voorgaanden nacht, omstreeks twee uren, brand is ontstaan in den oliemolen van de erven Peman, buiten de bleekveldschepoort, aan de haven dier stad, welke zoo spoedig in hevigheid toenam, dat deze vanhout gebouwde en met riet gedekte molen, benevens het belendende woonhuis, in weinig tijds eene prooi der vlammen zijn geworden.
Door de aangebragte hulp der brandspuiten, zoo uit de stad Goes als uit den Wilhelminapolder en de gemeente Wolfaartsdijk, zijn de gevulde oliebakken, benevens de kortbij staande gebouwen, hoewel met eenige schade, behouden gebleven. De oorzaak van dit droevige ongeval is voor alsnog onbekend."

Martin Zuidhof, 25 nov. 2012