Molen van Rijkmans, Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

0,35 km ten w. van de toren, aan de noordzijde van het Steenwijkerdiep
Steenwijkerland, Overijssel
Steenwijk D (1) 43 Jan Meester, koopman, en mede Eigenaren

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

geschiedenis
In het voetstuk van de molen stond aangegeven dat de eerste steen in 1843 werd gelegd door H. Meesters.
Bron: "De Papiermolen", art. door Dr. W.J. Koppius in Geïllustreerd Maandblad "Groningen", maart, april en mei 1929. Gepubliceerd op website De koren- en pelmolen De Liefde te Uithuizen (Gr) van Bob Poppen.

De molen was eerst van Jan Meesters, later in 1896 van Rijkmans.
De taak van de molen zat er in 1923 op, de molen werd toen gesloopt.

De Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken meldt op haar website: Het was een uit Groningen afkomstige papiermolen die hier in 1843 werd opgebouwd als houtzaagmolen voor Hendrik Meesters (G.M. Laar meldt in zijn artikel "Molens in en om Steenwijk" in Historische Mededelingen 1985-1 dat het oorspronkelijk een graanmolen was). In 1896 werd de molen overgenomen door de familie Rijkmans, om er eikenschors voor de leerlooierij mee te malen.

Thijs Rijkmans woonde aan de Tukseweg in Steenwijk en was leerlooier. Hij had de leerlooierij gekocht van de familie Tromp Meester. Deze molen is later verkocht aan de Landbouwbank in Steenwijk met als molenaar Jan Akkerman.
Sietze Pit, 27 aug. 2010.

Uit een ooit in het Nieuwsblad van het Noorden verschenen artikel blijkt dat in 1843 een papiermolen, welke voordien even buiten de vesting Groningen stond, in Steenwijk werd herbouwd als schorsmolen. Dit was aan het uiteinde van de haven van het Steenwijkerdiep welke aansluit op een in 1632 in gebruik genomen nieuwe vaarweg naar de Zuiderzee.
Deze molen werd afgebroken in 1917 (bron: "Steenwijk in oude ansichten", Henk Bruinenberg, 1971, ansicht nr. 11).
Geert L. Nienhuis, 21 aug. 2015.

De runmolen behoorde bij een leerlooierij

2e afbeelding:
Steenwijk bij de Woldpoort. Links de molen van Rijkmans aan het Steenwijkerdiep.

3e afbeelding:
Fotokaart ter ere van het 100-jarig (1813-1913) bestaan van de onafhankelijkheid van Nederland met links de molen. Foto is uit de collectie van P.C. Snoep

"De molen was naar mijn mening gebouwd ongeveer 1842. In een balk boven in de molen stond het jaartal 1842 ingebeiteld, met een naam die ik niet meer weet. Het was een eikenschorsmolen waar van het gemalen product looi-extract van gemaakt werd. Dat werd gebracht naar de looi extract fabriek de Enlef (Eerste Nederlandse Looi Extract Fabriek) die ook aan het Steenwijkerdiep stond en ook van Rijkmans was.
Sietze Pit, 7 aug. 2010.