Molen van Klaas Rijkmans, Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

Steenwijk
aan het Steenwijkerdiep, tussen De Eikel en Het Klaverblad
Steenwijkerland, Overijssel

1884 bovenbouw verbrand 1979 onderbouw gesloopt
geschiedenis
Over deze molen is weinig bekend, terwijl het restant toch lang aanwezig is geweest in Steenwijk. Het bouwjaar is onbekend. De korenmolen verschijnt voor het eerst (gelijktijdig met zaagmolen De Eikel ten noordoosten) op de topografische kaart van 1881. De molen is dus waarschijnlijk rond 1875 gebouwd. Ten Bruggencate baseert zijn omschrijving overigens volledig op die kaart. Als zaagmolen Het Klaverblad (ook: de Molen van Barend Volkers, ten zuidwesten) voor het eerst op de topografische kaart wordt aangegeven, rond 1909 (!), is deze korenmolen (als windmolen) verdwenen.

In zijn artikel Molens en brandgevaar in Historische Mededelingen 2002-2 meldt D. Buiter dat in de nacht van 14 op 15 augustus 1884 door onbekende oorzaak de run- en korenmolen van Klaas Rijkmans aan het Steenwijkerdiep in brand raakte. De molen annex een runloods brandde tot de grond toe af. Het daaropvolgende jaar werd hij herbouwd. Buiter baseert zijn informatie op een brief van B&W van Steenwijk d.d. 15/08/1885 aan de Commissaris des Konings, dhr. Van Panhuys.

Uit de foto's, bovenstaand artikel uit HM en onderstaand commentaar van Sietze Pit kan opgemaakt worden dat de molen weliswaar weer in gebruik is genomen, maar dat de molen na de brand werd aangedreven door een stoommachine. De bovenbouw is niet herbouwd. Het machinegebouw en de hoge schoorsteen zijn goed zichtbaar op de foto's, naast de stenen onderbouw die is voorzien van een puntdakje. Duidelijk mag overigens zijn dat deze nagenoeg gesloten achtkanten stenen onderbouw nooit de basis kan zijn geweest van een zaagmolen.

De molen stond vlakbij zaagmolen De Eikel. De molen had stenen beren, de muren hadden een dikte van 1 m (onderaan) tot 40 cm (bovenaan). Ik ben in de buurt van de molen geboren 1930. Ik heb de molen nooit gekend met wieken, maar ik weet wel dat hij later met een stoommachine aangedreven werd. Achter de molen stond een schuur voor de stoommachine. Ik heb ook die niet gekend. Wel weet ik nog dat er een grote stenen pijp stond voor de stoommachine. Deze is in 1942 afgebroken. Dit kan ik mij nog goed herinneren. Bij mijn dochter is nog een molensteen van deze molen. Bij de molen stonden op ongeveer ½ ha heel grote schuren voor de eikenschors die daarin werd opgeslagen [waarschijnlijk op onderstaande luchtfoto te zien, Red.]. In de oorlog zijn deze schuren gevorderd door de Duitsers voor opslag voor de kazerne die in Steenwijk stond.

De molenromp heb ik in gebruik gehad als opslagruimte tot aan 1975. De grond kreeg een andere bestemming. Ik heb de molenromp verkocht aan houtzagerij Wicherson en die heeft hem in 1979 afgebroken.

Sietze Pit, 27 aug. 2010.

trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting: 1 km ten w. van de toren, tussen 2 tochten en 0,1 km ten w. van de knik van 't Steenwijkerdiep (Ten Bruggencate).