Molen van Westerhoff, Oosterhoogebrug

Oosterhoogebrug, Groningen

Molen van Westerhoff
Molen 00468 b Molen van Westerhoff (Oosterhoogebrug)
deel ansichtkaart

Oosterhoogebrug
plaatsaanduiding
2 km ten oosten v/d Martinitoren a/d zuidzijde van het Damsterdiep , a/d westkant v/d Euvelgunnerweg
Groningen, Groningen
Groningen (stad)

Op de baard stond: Gebouwd in 1848 voor W.J. Klein

zelfzwichting op beide roeden

restant verbrand
geschiedenis
NB. op de website van Free Westerhoff is een hele mooie film te zien over de molen, gemaakt door Beno Hofman en Jeen de Vos, echt een aanrader om die eens te bekijken!

In 1849 komt een stuk grond in handen van koopman Roelof Klein, die er in hetzelfde jaar een houtzaagmolen en twee huizen laat bouwen, er wordt ook een balkengat gegraven.
De molen is een 8 kante met vertikale planken gedekte stellingmolen op houten tussenstuk en een met horizontale planken gedekt onderstuk, afkomstig van de vm standplaats aan het Reitdiep (GMB 583
R.Klein kocht de molen van de aan het Reitdiep gevestigde houtkopers Gerrit en Gerbrand van Calcar, die zijn overgestapt op stoomkracht.
In 1898 doet de familie Klein de molen en bijgebouwen over aan Harmannus Westerhoff uit Bedum.

Tot 1918 was de molen in handen van de Harmannus Westerhoff. Zoon J. Westerhoff nam de molen over tot 1920. In 1920 koopt houthandelaar Nicolaas Henricus Hemmes de opstallen van Westerhoffs zoon.
(Hemmes is zes jaar eerder, nog geen 28 jaar oud, door het overlijden van zijn vader directeur geworden van de houthandel aan De Brink en zuidzijde van de Oosterhaven.) Omdat Hemmes op elektriciteit werkt, laat hij in Oosterhogebrug direct de molenkap met roeden en stelling verwijderen.
Het bedrijf voerde toen de naam Houthandel vh L.J. Hemmes.
Er werd een stoommachine geplaatst in de molenromp. De houtzagerij werd in 1921 verkocht aan de NV. Houthandel vh L.J. Hemmes.
De resterende romp ging op 24 januari 1963 verloren door brand. De directeur Nicolaas Henricus Hemmes is op 24 januari 1963 overleden aan een hartaanval. Het bedrijf werd toen gerund door de familie W. Zweep.

Informatie van Free Westerhoff, 4 december 2005
Groninger archieven, 2011
Het balkengat is nog zichtbaar aanwezig, deels dichtgeslibt

trivia
Bovenstaande afbeelding is een deel van een ansichtkaart die ook te vinden is in "Molens in Groningen" in oude ansichten op blz 48

toelichting op het schilderij van C.P. de Wit:
Cornelis Pieter de Wit (1882-1975) Zaagmolen bij Oosterhogebrug, ca 1910 Olieverf op paneel 30,5 x 40cm. Het schilderij is ondergebracht bij Stichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen.

Standplaats 2 km ten oosten van de Martinitoren aan de zuidzijde van het Damsterdiep , aan de westkant van de Euvelgunnerweg.

Een achtkante met vertikale planken gedekte stellingmolen op een houten tussenstuk en een met horizontale planken gedekt onderstuk en een houtgedekte kap. Beide roeden waren voorzien van zelfzwichting. Gebouwd in 1848 (stond op de bef) voor W.J. Klein. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van een gesloopte molen, Groningen vdV 583.

Eigenaars: W.J.Klein (Klein werkte een tijdlang samen met J.J.Mulder) oa.1893; H.Westerhoff 1898-1918; J.Westerhoff (zoon van H.Westerhoff) 1918-1920; N.V. Houthandel vh L.J.Hemmes te Groningen.

Onttakeld in 1920, het achtkant zonder kap en wieken brandde op 24 januari 1963 af.

*toelichting op de onderste foto: