Marle, Overijssel

De Vlijt

Houten achtkant, gedekt met riet, op achtkante gemetselde onderbouw
Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.
Neutenkruiwerk; kruilier
Vlaamse vang, vangstok
Eén koppel 17der en één koppel 16der kunststenen, twee regulateurs, sleepluiwerk, elektrisch luiwerk, koekenbreker, mengketel. Op de begane grond een koppel 15der blauwe maalstenen, aangedreven door een 22 pk Ruston HR dieselmotor (1935).
van de stelling: 8, 00 m.

De Vlijt

Versiering

Zeer eenvoudige baard, wit geschilderd, rood afgebiesd met kleine rode letters 'De Vlijt'; tussen de koppen van de voeghouden donkergroen.

De Vlijt

De Vlijt

Geschiedenis

De molen is te vinden aan de westelijke oever van de IJssel en staat daar sinds 1887. In dat jaar werd hij overgeplaatst vanuit Leeuwarden, waar hij als oliemolen 'De Jonge' stond en pas in 1871 was gebouwd. Evenwel was die molen in 1887 van een stoommachine voorzien, waarna de windkracht en dus de molen niet meer nodig was.

Naast het al vermelde gaandewerk bevindt zich op de begane grond een koppel maalstenen dat wordt aangedreven door een antieke Ruston dieselmotor. Deze motor is bedrijfsvaardig.
Momenteel wordt er geen graan gemalen, vanwege de beeldhouwster die momenteel in de molen een tentoonstellingsruimte heeft.

In 2007 stond de molen vrijwel het gehele jaar stil: na de zware storm van 18 januari werd een breuk in de bovenas vastgesteld. Die breuk was echter niet zodanig, dat de as onbruikbaar was geworden: in november volgde reparatie door middel van een groot manchet en verlengde vulstukken. Op 23 november volgde oplevering.
Dit leidde tevens tot de ontdekking van het fabrikaat: het bleek een Koning, gegoten in 1901 te Foxham.

Eigenaren van de molen:
J.H. Kelderman (1887 - 1921)
H.C. Kelderman (1921 - 1959)
J.H. Kelderman (1959 - 1971)
Fam. Eilander (1971 - 1981)
Fam. van Dijk (1981-1984)
Fam. de Badts (1984 - 1990)
Stichting De Wijhese Molen (1990 - heden)

De Vlijt

De Vlijt

De Vlijt

De Vlijt, Marle, Foto's: Eddy Blenke (18-4-2009). | Database Nederlandse molens
De Vlijt, Marle, Foto: Frank Hendriks (30-4-2008). | Database Nederlandse molens
De Vlijt, Marle, Foto: M. Banis (14-5-2005). | Database Nederlandse molens
De Vlijt, Marle, Foto's: Piet Glasbergen (4-1-2015).
© Foto's: Piet Glasbergen (4-1-2015).
De Vlijt, Marle, Vanuit het noorden gezien met links de IJsseldijk.  Foto: Piet Glasbergen (20-3-2012).

Draag zelf bij

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19 april 2016 | Algehele revisie gegevens Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Vlijt, Marle home vorige pagina