De Star

motor 180059, Ruston & Hornsby
naam molen
De Star
adres
De Omloop 16
7707 DZ Balkbrug
provincie
Overijssel
geo positie
X: 223.718, Y: 512.943
N: 52.59971, O: 6.4015
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
motornr
180059
type motor
6HR
vermogen
28 pk / 320 omw
brandstof
diesel
bouwjaar
1936
jaar geplaatst
2020
status
aanwezig
molenaar

Bert de Ruiter / Detlef ter Haar 

telefoon
06-10352780 / 06-51775295
openingstijden

Zaterdag 10.00-16.00 uur en als de molen draait.
Molenwinkel zaterdag 10.00 - 16.00 uur en als de molen draait. 

Ten Bruggencate-nr.
10683
media-bestand
Motor 180059, Ruston & Hornsby
Detlef ter Haar (19-12-2020).

over

bijzonderheid
In 2012 heeft Molen De Star meegestreden om de Molenprijs 2012. De bedoeling was om op de begane grond weer een koppel stenen in ere te herstellen en deze aan te drijven met een ruwolie-motor. Dit was ook de situatie rond 1936. Op deze manier kunnen mensen die niet naar boven kunnen of durven het maalproces ook zien. Om deze reden is eind 2012 een ruwolie-motor aangeschaft van het fabrikaat Ruston, merk 6HR uit 1936 van 28 pk. De motor is voor een groot gedeelte compleet, maar moet nog gereviseerd. Op 28 december 2012 is de dieselmotor afgeleverd bij de molen.

2013: motor gedemonteerd, schoongemaakt en geïnventariseerd,
2014: motor gemonteerd en onderdelen gezocht,
2015: bekisting voor de voet is gemaakt, motor gelakt,
2016: alle losse onderdelen gemonteerd op de motor, er wordt aan een vergunningen voor het motorhok gewerkt. Diverse onderdelen zijn zelf gemaakt, alle pakkingen zijn gemaakt en aangebracht. Oliesmeer- en brandstofpomp zijn nagekeken, afgesteld en geplaatst. Diverse gelijkwaardige motoren bezocht of contacten gelegd. Diverse ontbrekende bouten en moeren opgezocht en gebruikt.

2017: Luchtstartsysteem gemaakt en gemonteerd.
Aanschaf metaaldraaibank voor onder andere het maken van onderdelen voor de motor.
Luchtfilter maken en monteren.
Kammen gemaakt voor een wiel van de onderaandrijving van de maalstoel.

2018: Verder gegaan met kammen voor het kamwiel en diverse kleine onderdelen gemaakt.
Door het jaar heen zijn schetsen gemaakt voor de nieuwe uitbouw en positionering motor en maalstoel. Tekeningen zijn definitief gemaakt door architect en omgevingsvergunning is aangevraagd.

2020: Vergunningverlening door de gemeente en in juli van dat jaar is gestart met de bouw van de uitbouw voor de motor bij de molen door de aannemer. Voor de bouwvak is de fundering uitgegraven en het beton gestort voor de strokenfundering van het metselwerk en poeren voor onder de motor.
Tussen september en december 2020 is het gebouw afgebouwd. Het beton is gestort voor de vloer, motorblok en de afuit voor het lager van de krukas. Vervolgens is het gebouw gemetseld.
Op 5 oktober was het beton voldoende uitgehard om de Ruston motor vanuit de molen in de uitbouw te plaatsen op het betonblok. Hiervoor zijn eerst alle essentiële onderdelen van de motor afgehaald om zo weinig mogelijk risico te lopen op beschadiging. Daarna waren er problemen om het vliegwiel op de krukas te krijgen. Na veel schoonmaken asgat en vlak maken krukas is dit gelukt half oktober, mede door hulp van een paar extra vrijwilligers met enige kennis van oude motoren.
Eind oktober is de krukas met vliegwiel op de motor geplaatst. Daarna kon de aannemer verder met het aanbrengen van het dak en de afwerking binnen. In het voorjaar van 2021 is het de bedoeling om de motor weer op te bouwen met de onderdelen en te kijken water nog ontbreekt. Voordeel is dat direct alles goed afgesteld kan worden. Gelukkig kunnen we hier weer een beroep doen op dezelfde vrijwilligers die ons geholpen hebben met het vliegwiel.
Door onze eigen vrijwilligers is veel tijd gestoken om te assisteren bij de bouw. De vrijwilligers hebben onder meer de bekisting van het motorblok en afuit gemaakt, het deurkozijn, de toegangsdeur in oude stijl met hang en sluitwerk en balken voor het dak. De bekisting is opgesteld en ingemeten zodat de motor er pas op gezet kan worden, met name de plaatsing van de bouten waarmee de motor vastzit aan het betonblok was hiervoor belangrijk. Verder is de plaatsing van de motor, vliegwiel en krukas volledig door vrijwilligers gedaan, waarbij loonbedrijf Tuin ons kosteloos heeft geholpen. In het najaar van 2020 is de uitbouw van de motor gebouwd. Na het opmetselen van de muren is de motor + krukas geplaatst. Daarna is het gebouw afgebouwd.

2021:Er is verder gewerkt om de motor te complementeren en draaivaardig te krijgen.
Dinsdag 23 november heeft de motor voor het eerst sinds jaren weer gedraaid.

afbeelding van onze ondersteuners

foto's van de motor

foto's van de motor