- bouwjaar
-
o
- verdwenen
-
verbrand
- geschiedenis
-
In 1870 stond L.E. Smilde te boek als houtzaagmolenaar te Hasselt, maar in 1871 liet hij in Sneek oliemolen De Onderneming bouwen.
Tekst: Dick Bunskoeke.
-----
De Grondwet, 15 mei 1883:
"HASSELT, 21 April. Zaterdag nacht omstreeks een uur stond de windzaagmolen van den heer J.O. v.d. Vegte plotseling in vlam en sloegen in een oogwenk over op een gedeelte van het houtstek, waar zich de woningen van den meesterknecht en machinist bevinden. Deze hadden nauwelijks den tijd om, zonder iets van hun inboedel te kunnen redden, met hun huisgezinnen het gevaar te ontkomen. Ofschoon de spuiten zich spoedig op het terrein bevonden, konden zij weinig anders doen, dan het woonhuis en een daarachter gelegen hout en hooischuur beschermen, hetgeen hun ook gelukte. Groot is echter de aangerichte schade, want niet alleen de molen maar ook groote stapels gezaagd hout en twee houtschuren met hun inboedel zijn geheel verbrand. Gelukkig is de stoomzagerij gespaard gebleven. De oorzaak van den brand is nog onbekend."
-----
Aan het einde van de negentiende eeuw begon de firma Hellenthal een stoomhoutzagerij aan de Buitengracht in Hasselt. De zagerij was gespecialiseerd in de productie van houten kuipen voor de zuivelindustrie. De kuipen waren bestemd voor de opslag van boter. Vanaf 1939 werden in de houtzagerij houten kisten gemaakt. De ansicht uit 1915 geeft een beeld van de houtzagerij aan de Buitengracht, met links de ovens van een schelpkalkbranderij. De te zagen balken werden via de sleephelling uit het water in de houtzagerij getakeld.
De houtzagerij is na de Tweede Wereldoorlog verdwenen.
Bron: "Nederlands industrieel erfgoed in beeld", Marcel Overbeek, Toenboekje. -
Molen 17648 (zaagmolen) (Hasselt)Detail top. kaart 1893Molen 17648 (zaagmolen) (Hasselt)Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 23 september 2017