bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

10-12-1833: Opregte Haarlemsche Courant

"Uit de hand te koop:
Een bijna nieuwe ROSMOLEN, voor een en twee Paarden, geschikt voor Brouwers, Branders, Grutters en meerdere andere, staande in een appart, daartoe ingerigt Gebouw, met Paardenstal, voor vier Paarden, met en zonder hetzelve te Koop, als ook twee zware Koperen Brouwketels, een groot bijna 64 vaten en een groot bijna 40 vaten, voorts een Loots tot berging van Turf, verscheidene oude en nieuwe Bakken of Steenen, voor een Eest-, eene partij ledig Vaatwerk en verdere BROUWERS-GEREEDSCHAPPEN. Dit alles te bevragen aan de bierbrouwerij te Maarssen."

 

20-03-1834: Opregte Haarlemsche courant

De Notaris F. L.TISSOT van PATOT teMaarssen, zal aldaar aan de Rivier de Vecht den 24sten Februarij 1834 publiek verkoopen, op de plaats der daar bestaand hebbende Bierbrouwerij , eene bijna nieuwe ROSMOLEN voor een en twee Paarden , met en zonder deszelfs Gebouw, IJzerbeslag van twee groote Kuipen , eenig Brouwers-Gereedschap, en eene partij AFBRAAK. 


De rosmolen zou in het verleden bij de brouwerij De Eenhoorn hebben gestaan. Vanaf 1834 tot 1883 was de Eenhoorn in gebruik als logement. De locatie aan de Breedstraat werd in 1883 verkocht, de nieuwe katholieke kerk werd in 1885 in gebruik genomen.
De schuilkerk die voordien gebruikt werd, stond op een andere locatie, aan de Amsterdamse straatweg nabij de RK begraafplaats.
Ron Moers, 19 okt. 2017.