bouwjaar
verdwenen
1854 verstoomd 1901 verbrand
geschiedenis

Deze molen komt nog niet voor bij de invoering van het kadaster in 1830.

De grond werd in 1824 van Lucas Reuvecamp, in Dieze gekocht en grensde aan het stadsland 'Het Rot'. 

Na de molenbrand in 1825 te Blokzijl liet Lambertus Eindhoven (1787-1870) de molen en het gehele bedrijf aan het Zwarte Water bouwen ter hoogte van Frankhuis, bij de Ketelkolk aan het 'Twistvliet'. 

In 1854 ging men over van windkracht op stoomkracht 

 

14-09-1901: Utrechtsche courant

Branden Gistermiddag omstreeks 12 uur ontstond brand in den door wind gedreven houtzaagmolen van de naarnlooze vennootschap voorheen firma Eindhoven en zoon nabij het Frankhuis aan het Zwartewater te Zwolle. Een der bazen, die vlak bij den molen woonde, was om twaalf uur thuis gekomen en had niets bemerkt, terwijl een paar minuten daarna zijn, dienstbode ontdekte, dat de kap van den molen in brand stond. De oorzaak is geheel onbekend, wijl de molen reeds in 14 dagen niet gebruikt was. Na een half uur stortte de kap niet de as en de wieken naar beneden, het droge riet brandde buitengewoon fel. Een naburige houtloods kon men dan ook slechts met groote moeite voor verbranden bewaren, het ge.. lukte echter met een spuit, die uit de fabriek van de vennootschap die er naast staat, was gehaald. Het werkvolk dat deze spuit bedien de hield zich kranig in de verschroeiende hitte. Men gooide hun telkens 't water bij emmers vol over 't lichaam. Circa half twee stortte ook het benedengedeelte van den molen in elkaar. Een spuit van Zwolle, die echter wel wat laat ter plaatse was, waarschijnlijk door moeilijkheden onder weg, en een slang van de waterleiding, gaven mede hulp. Aanvankelijk kwamen de vonken door den heftigen wind aan de overzijde van het water in een hooiberg terecht, die evenwel behouden bleef. In ruim een uur lag de molen geheel in de asch. Van 't Roodetorenplein af kou men de vlammen hoog op zien slaan.

 

14-06-1901: Vlissingse Courant

Lambert Eijntjes Eindhoven (1781-1870) had een zaagmolen in Blokzijl. 

Omdat die molen afbrandde verkocht hij het erf aan Jan Loos en stichtte in 1825 een nieuwe houthandel met zaagmolen in Zwolle. Onder Zwolle sectie E no. 8 staat "zaagmolen, erf en schuuren" met een huurwaarde van 320 gulden (1832, oorspronkelijke aanwijzende tafel). Op de al eerder getekende minuutplan is dit later ingetekend (zie afbeelding).
Informatie van Dick Bunskoeke, 4 december 2008


In 1901 zijn de zaagschuren afgebrand. 
Bron: Overijsselse Windmolens van toen en nu, blz. 346.