bouwjaar
circa
verdwenen
gesloopt
geschiedenis

Rond 1671 werd deze molen gebouwd op de plaats waar voorheen de Backerinne stond.

In 1765 kregen Jacob de Keyser en Abraham de Gooijer de mogelijkheid om gedurende de komende vier jaren mout te gaan malen. Later mochten zij ook koren malen.

08-03-1800: Dordrechtsche Courant
"Uit de hand te koop de helft in een steene wind-koornmolen, genaamt De Korenbloem, staande buiten de Sluispoort, op de Hoog, te Dordrecht, met de helft van alle deszelfs losse en vaste gereedschappen, zo van paard en wagen als anders, tot de voorsz. molen behoorende. Te bevraagen by den notaris en Procureur Francois Pistorius, te Dordrecht noort."

Eind 1830 overleed Hendrik Walpot, eigenaar van de helft van deze molen. Dochter Gertrui Cornelia Walpot die gehuwd was met korenmolenaar Aart van Striemen Buijtenweg, erfde de helft van de molen van haar vader.

04-10-1838: Rotterdamsche courant 
"PUBLIEKE VRIJWILLIGE VERKOOPING, in het Logement de Gouden Leeuw, aan de Vuilpoort, te Dordrecht, ten overstaan van den Notaris SCHULTZ, VAN HAEGEN, binnen gemelde Stad residerende , van : Eerste Perceel. De HELFT in eenen zeer voordeelig gelegen, hechten, sterken STEENEN WIND KORENMOLEN, genaamd DE KORENBLOEM, staande even buiten de stad Dordrecht, aan de Hoogt, buiten de Sluispoort, geccekend E, 405, met de HELFT in al de LOSSE en VASTE GEREEDSCHAPPEN daartoe behoorende.
Te aanvaarden primo Januarij 1839."

In 1859 verkocht Cornelia Walpot, inmiddels hertrouwd met Hendrik Nicolaas Bax, de helft van de molen.

23-02-1860: Dordrechtsche Courant 
Openbare Verkooping,
"Voor afbraak, van het geheele Binnenwerk (waaronder zich bevinden vier paar steenen) met het muurwerk van den Steenen Wind-Korenmolen genaamd De Korenbloem, Staande en gelegen te Dordrecht, aan de Hoogt.
Te bezigtigen den 24 en 25 februarij 1860 van 's voormiddags 9 tot 12 ure, en op den dag der Verkooping van 's voormiddags 9 tot 11 ure.
De Verkooping zal geschieden ten overstaan van den Notaris S. van Dorsser, op Maandag 27 februarij 1860, 's voormiddags ten 11½ ure, in het Koffijhuis van Zahn, te Dordrecht."
Informatie van Jaap de Vries, 31 augustus 2004

In 1860 is de grond aan de gemeente Dordrecht verkocht, de molen was toen al afgebroken om er nieuwe huizen op te gaan bouwen, het huidige Korenbloemhof.