bouwjaar
verdwenen
1821 buiten gebruik 1828 onttakeld 1855 afgebroken
geschiedenis

De molen werd in 1771 als vijzelmolen gebouwd door molenmaker Van Coursel.
Door de vervijzeling van diverse andere molens kwam De Eendracht samen met De Vriendschap in 1821 stil te staan.


13-11-1827: Opregte Haarlemsche Courant 
"Poldermeesteren en Gecommitteerden tot de Directie van den Bovenkerken - Polder onder Nieuwer Amstel, zijn voornemens (onder nadere approbatie van Zijne Excellentie den Heer Staatsraad, Gouverneur van Noord-Holland) publiek te verkoopen': Twee door hun niet meer gebruikt wordende WATER-MOLENS, staande in dezelven Polder;
zijnde de eene een Schijf-Molen, genaamd de Vriendschap,
en de andere een Vijzel-Molen, genaamd de Eendragt.
Zullende nader den tijd en plaats van verkoop, benevens van het ter visie liggen der Conditiën worden bekend gemaakt. Die gading daarin heeft, adressere zich ter nadere informatie bij den Secretaris en Penningmeester derzelven Polder B. Twent ,op den hoek van de Leydsche- en Kerkstraten, te Amsterdam."

 

21-10-1828: Opregte Haarlemsche Courant

 W. KALSHOVEN, K. PLOMP, A. van COESANDT J. Az., J. J. PLOOS van AMSTEL en L. STRAVER, Makelaars te Nieuwer-Amstel, zullen ten overstaan van P. A. de GENESTET, openbaren Notaris te Amsterdam, op Zaturdag den 15 November 1828, op den middag in de Herberg het Dorstige Hert, te Amstelveen, doen veilen om te verkoopen:

Twee hechte, sterke en vervoerbare WATER-MOLENS, de Schijfmolen DE VRIENDSCHAP, en den Vijzelmolen DE EENDRAGT, beide staande in den Bovenkerker-Polder, tusschen Amstelveen en den Uithoorn; dagelijks te bezigtigen, ten welke einde men zich vervoege bij PIETER van HARDEVELD, Mr. Timmerman en Molenmaker dezes Polders, in het Polderhuis woonachtig; de Voorwaarden vanden Verkoop zullen gedurende acht dagen voorden Verkoopdag ter lezing leggen, ten Kantore van den Notaris de Genestet, op den Singel bij den Heiligenweg, N°. 18, te Amsterdam. 


In 1828 werd de molen publiek verkocht en daarna onttakeld en ingekort en tot woonhuis omgebouwd. 
Omstreeks 1855 werd de overgebleven stomp geheel afgebroken.

 

06-10-1835: Opregte Haarlemsche Courant

Op Dingsdag en Woensdag den Vijzelmolen), staande in de Bovenkerkerpolder, tusschen de Dorpen Amstelveen en Uithoorn; waarvan de Veilconditiën 8 dagen vóór den Verkoopdag, zoo ten Kantore van bovengenoemden Notaris, aan den Overtoomschen Weg, als ten Huize van den Heer B. TWENT, Secretaris en Penningmeester van gezegden Polder, op de Spiegelgracht, N°. 32, te Amsterdam, voor een ieder ter lezing zulien liggen; terwijl inmiddels nadere informatiën zijn te bekomen bij den Opzigter P. van HARDE VELD , in voormelde Polderhuis woonachtig. 

 


Klik voor de poldergeschiedenis door naar De Aalvisser (Tenbruggencatenummer 00971 a).