bouwjaar
circa
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Op 9 maart 1596 hadden Lambrecht en Reinier Ygroms vergunning verkregen om hun molen te verplaatsen van buiten de Hinthamerpoort naar een terrein binnen deze poort, nabij de molen van de Zusters van Orthen, achter het Convent. Bij het beleg van 1601 is deze molen, die "teghen over de Roesmalensche thoren" stond, in puin geschoten.

Tien jaar later, in 1611, verkregen de weduwe van Reinier Ygroms en Adriaan Cornelisz. van Beurden, vergunning (waarschijnlijk met terugwerkende kracht) om de molen te herbouwen. Men heeft dan echter ook plannen om het bastion te gaan bouwen.
Het is echter niet bekend of de molen nog is gebouwd dan wel kon blijven staan bij de aanleg van het bastion tussen 1614 en 1618. Uit kaarten van de belegering van 1629 zou geconcludeerd kunnen worden dat de molen enkele tientallen meters in de richting van de Muntelwal is verplaatst, terwijl 20 jaar later de kaart van Blaeu de plaats aangeeft waar hij in de 19e eeuw nog stond.

Nico Jurgens, 24 juli 2007.
-----

In 1838 is de molen afgebrand. Enkele jaren later werd op deze plaats een nieuwe molen gebouwd, de Phoenix (Databasenummer 2938).
Bron: onbekend.
-----

Op de kadasterkaart 1811-1832 staat hier al een molen met achtkant grondplan aangegeven.
Red.