(*) De juiste locatie van deze molen is nog niet vastgesteld, doordat er nooit een exacte erfbeschrijving is gevonden. De aanduidingen van de notarissen konden behoorlijk ruim zijn en in het geval van Het Verdolven is er zelfs zo’n aanduiding niet.
De aanduiding in 1100 Zaanse Molens is gebaseerd op de veronderstelling dat de molen ter hoogte van het Nuongebouw stond, zoals Fulco ook beschrijft. Dat is gebaseerd op het feit dat hier het zgn. Kleine Rome lag, een stukje land dat aan alle kanten doorsneden was door sloten. Het lag pal tegenover De Eikenboom net over de wegsloot. Dat in combinatie met de naam bracht ons tot deze locatie.
Een andere mogelijkheid is het kadastrale perceel G 362 (Tenbruggencatenummer 07834), net ten zuiden van de Vincent van Goghweg en dichtbij de Provincialeweg. Dat erf was in 1830 al leeg, maar het was duidelijk een paltrokerf. Ook op de kaart van T. Monsieur (1819) vinden we Het Verdolven niet meer, maar het was de enige paltrok die in deze omgeving stond, waarvan geen erf bekend is.
Het blijft dus gissen. Dat geldt ook voor perceel G 393. Op dit land is m.i. geen molenerf aangegeven. Op de hoek van G408 zou wel een molen gestaan kunnen hebben (in het vierkantje), maar dit lijkt niet op een paltrok-erf. Overigens werd de kaart natuurlijk meer dan 60 jaar na het verdwijnen van Het Verdolven gemaakt. Het landschap kan daarna ook veranderd zijn door dempingen.
Ron Couwenhoven, 23 juni 2017.
Buijs: “waar nu de kleermaker Water woont.” (1918) Ten oosten Jan Pietersz. Noomen (Eikenboom).
Boorsma: “ten westen en op enige afstand van de weg, ten zuiden van waar nu de grote gashouder staat”.
Couwenhoven 2015: “ten noorden Vincent van Goghweg dichtbij Westzijde”.