Op 27 mei 1761 werd De Zwaan (zie Voorganger) door blikseminslag in de as gelegd. De molen werd herbouwd. De nieuwe molen was een vrij grote achtkante bovenkruier die voor zijn doen ‘modern’ was ingericht.
Over de verdere geschiedenis van De Zwaan is maar weinig bekend.
De molen werd veel eerder gesloopt dan voorheen gedacht en geschreven. In het Algemeen Nieuwsblad van 12 januari 1879 werd te koop aangeboden: "Een Pakhuis, genaamd „de Zwaan" met Erve, en de zich in den grond bevindende Fundamenten van de gesloopte Molen „de Zwaan", staande en gelegen aan de Nauernasche vaart te Krommenie, bij het kadaster bekend, ter grootte van 3 Aren 90 Centiaren, volgens nieuwe meting echter groot 6 Aren, 7 Centiaren."
De molen was vermoedelijk kort hiervoor afgebroken. De bronnen waarop Joop Goudsbloem zich baseerde bij zijn artikelen in De Zaende kloppen dus niet.
Er wordt beweerd dat De Zwaan na de afbraak werd verplaatst naar het Brabantse Vinkel. Het bouwjaar en de naam van de korenmolen aldaar komen inderdaad overeen met het verdwijnen van de Krommenieër Zwaan. Toch blijven er behoorlijk wat vraagtekens bij deze overplaatsing bestaan.
In Windbrief nr. 97 schrijft J.S. Bakker dat de mogelijkheid bestaat dat de Vinkelse molen een uit Zuid Holland afkomstige watermolen is. Gezien de vlucht van 25,5 meter en de lange spruit lijkt dit inderdaad voor de hand liggend. Ondanks het feit dat De Zwaan groter was dan zijn collega-hennepkloppers, zal hij nooit met een vlucht van meer dan 22 meter zijn uitgerust. Een ander punt dat de verplaatsing ontkracht is de gefaseerde sloop in Krommenie.
Bronnen:
- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 202/ 204
- “Krommenie, zevenhonderdvijftig” uitgave van het historisch genootschap Crommenie 2001 blz. 122
- “de Zaende” 3e jaargang 1948 blz. 291-304/ 344-350
- “de Zaende” 4e jaargang 1949 blz. 8-10
- "De Zaanstreek, Algemeen Nieuws- en Advertentieblad" pagina 4
F. Rol, Zaandijk.