bouwjaar
verdwenen
verplaatst
geschiedenis

De molen was geheel van hout en stond op een vierkant onderstuk. Hij diende als koren-, pel-, en zaagmolen. De molen leverde onder andere hout aan een nabijgelegen scheepswerf en stond naast het nu nog bestaande Grevelynckhuis. De bijbehorende kolk voor het wateren van de boomstammen was tot ver in de vorige eeuw nog goed zichtbaar.

-----

Provinciale Drentsche en Asser courant
06-10-1857

Annerveensche-Kanaal, 4 Oct.
Gisteren is alhier, onder directie van den Mr. Molenmaker Wind van Muntendam, de zaag- en roggemolen gerigt van den houtkoper L.M. Schukking jr., en is alles in de beste orde afgeloopen.

-----

Provinciale Drentsche en Asser courant
17-11-1857

Zaturdag jl. is de nieuwe roggemolen van den heer L.M. Schukking jr., houthandelaar te Annerveensche-Kanaal, voor het eerst in werking gebragt; daar dit de eerste in dit gehucht is, is het te hopen, dat de ondernemer op deelneming mag rekenen: deze molen vroeger behoord hebbende aan den heer Altona te Stads-Kanaal, is door den molenmaker Wind van Muntendam in slechts 5 weken opgerigt en voltooid; voorts zal dezelve ook tot een zaagmolen worden gerigt.

-----

De molen werd in 1898 door G. Baas aangekocht en naar Wildervank overgeplaatst: aan de Unikenstraat in de nabijheid van het 1e of Springersverlaat.

jnjv. Bron de Nieuwe Zelfzwichter - 01 2006 H.A. Hachmer
-----

Gebouwd 1859 door L.M. de Schukking.
Zaag- en korenmolen.
Standplaats onbekend.
Bron: archief Ten Bruggencate, fiche gemaakt door Ten Br., sept. 1949.