- trivia
- Balkenzager “de Eendracht”, achtkante bovenkruier met zaagschuren, te Zaandam-West ten westen van het Volkspark, in het verlengde van de Parkstraat. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1867.
-----
Op 10 juni 1818 kocht Klaas Martensz. Mul een stuk grond in het Westzijderveld aan de Watering, en liet daarop houtzaagmolen De Eendracht (her?)bouwen. Mul had nog vijf andere zaagmolens in de buurt in gebruik. Op 4 mei 1826 verkocht Klaas de molen voor 6000 gulden aan zijn zoon Pieter Mul, die eveneens nog vijf andere molens in gebruik had.
Op 3 december 1847 erfde Pieters weduwe Machteltje Smit ondermeer De Eendracht ter waarde van 5000 gulden. Per 11 april 1851 droeg zij het beheer over aan haar zoons Klaas en Evert, die daartoe de vennootschap Firma Weduwe Pieter Mul oprichtten.
(zie verder hierboven)
Op 14 juni 1862 ging De Eendracht voor 8000 gulden over in handen van Everardus Brandts van Doesburgh. Door de aanleg van de spoorlijn Zaandam-Uitgeest dreigde hij de sleephelling van zijn molen en de gehele balkenhaven te gaan verliezen. Vreemd genoeg was dit niet voorzien door de spoorontwerpers, daar de molen klaarblijkelijk niet correct op de kadasterkaart stond aangegeven! De Commissaris van de Koning gaf toe dat het bezwaar van Van Doesburgh gegrond was, zag echter geen mogelijkheid het geplande tracé nog te laten wijzigen. Van Doesburgh ontving een vergoeding voor zijn verlies.
Op 11 oktober 1866 verkocht hij de molen voor 5000 gulden aan Cornelis Corver Mats, met vermelding van de onteigening van een deel van het eigendom. Enkele maanden daarna moest de molen het veld ruimen, en verkocht Corver Mats hem door aan Taeke S. van de Wint, die hem naar Franeker liet verplaatsen.
Bron: Ontheemde Zaanse Molens door Arian M.H. Smit.
Verzameling H. van der Kaay.