trivia
Oliemolen "de Melkpot", achtkante bovenkruier met schuur, te Zaandam west aan en ten zuiden van de Mallegatsloot ten westen en niet ver vandaan de spoorlijn, tussen de oliemolen "de Vogelstruis" en de pelmolen "de Rosbaijer" in. Bouwjaar 1692, afgebroken in 1894 en verplaatst naar Stampersgat (N-Br).
-----

Recht voor allen, 26 maart 1887:
"Mijnheer de Redakteur!
Gelieve onderstaande te willen plaatsen:
Een bijdrage aan de Commissie van Enquête. Aan de oliemolen „de Melkpot" heeft verleden week een treurig ongeluk plaats gehad. Des morgens vroeg hoorden de molenaars een vreeselijk gekraak opgevolgd door een zware val. Wat was gebeurd? Na onderzoek bleek de molen zijn as en wieken te hebben verloren, welke gedeeltelijk in de molen terecht waren gekomen en al dadelijk misten de werklieden een hunner kameraden, zoodat een onderzoek naar hem noodzakelijk werd. Terecht werd men bevreesd, want weldra vonden ze den vermiste onder den zwaren vracht van as en roeden gekneld. Men riep, doch geen geluid werd vernomen, zoodat men tot de overtuiging kwam dat hij dood eronder lag. Een geest van verontwaardiging kwam thans bij de werklieden op en met rede. De oorzaak dat 't ongeluk had plaats gehad werd toegeschreven aan het breken van de windpeluw (een zwaar stuk hout waarop as en roeden rusten). Bij de jaarlijksche keuring voor brandgevaar was dat stuk hout twee jaar geleden afgekeurd als niet meer vertrouwbaar, doch door bekrompenheid van den patroon of van zijn timmerbaas, was dit evenwel nog niet dooreen nieuw vervangen geworden, 't Vorige jaar was nog door een der werklieden er aan herinnerd en bij weigerend antwoord zelfs nog gevraagd of er dan juist dooden moesten komen, of zij hun werk verliezen, 1) doch men had tot dusverre 't maar zoo gelaten. Is 't dus wonder dat ze verontwaardigd waren en den timmerbaas, in wie zij den schuldige zien, daar wenschten waar thans hun doode kameraad ligt, de eenigste kostwinner zijner arme ouders? Wie of echter de schuldige is, ik zou 't niet durven beweren, maar is 't niet ergerlijk dat twèe jaar lang 't personeel aan zoo'n molen heeft moeten werken met de kans elk oogenblik te worden verpletterd of zonder brood te geraken en dat met medeweten en van patroon èn van den timmerman ? En wat geeft nu een keuring als er toch geen gevolg wordt gegeven aan den uitslag? Arbeiders, verdere uitweiding acht ik voor u overbodig; 't gebeurde is een les genoeg en ik hoop dat ge er uw voordeel mee zult doen. Thans is er langs de geheele Zaan één kreet en dat is van verachting, doch spoedig worden die indrukken vergeten. Bedenkt arbeiders dat 't heden deze werkman was die er zijn leven bij verspeelde doch dat het morgen u kan treffen. Naar ik verneem heeft de Justitie zich de zaak aangetrokken. P.
1) Door de slapte der zaken in deze tak van industrie komt ! 't meermalen voor dat by zoo'n geval de molen niet weer in orde : wordt gemaakt zoodat de werklieden gedoemd worden tot werkeloosheid."

Dit ongeluk heeft dus niet plaatsgevonden op De Brijpot (Tenbruggencatenummer 04912 q) maar (in 1887) op De Melkpot.
Oorzaak van deze fout is het feit dat Husslage in zijn boek 'Viere Voor!' uit 1966 op pag. 106-112 dit verhaal heeft opgenomen, maar daarbij met opzet de naam van de molen heeft veranderd, iets wat hij vaker deed en in het Naschrift op pag. 159 van dat boek toelicht.
Lolke Rang, 29 okt. 2022.