bouwjaar
herbouwd
2025
bestemming

Binnenkort het malen van graan op vrijwillige basis.

molenmaker
G. Keunen, Utrecht; Van Reeuwijk Bouwmeester, Arum (ontwerp, tekeningen en bestek). Fa. Coppes, Bergharen (2021/2025). Aanvullende werkzaamheden door De Molenmakers, Tzummarum.
omwentelingen
eigendomshistorie

A. van Loo kocht de molen van de molenaar van de torenmolen De Zwaan, ook te Lienden.

geschiedenis

Deze molen werd gebouwd in 1864 en bijna 100 jaar later, 1963, onttakeld tot stenen romp. Dit laatste omdat de laatste molenaar, A. van Loo, geen toekomst meer zag voor zijn maalbedrijf. De gemeente verleende op 16 januari 1963 een sloopvergunning voor kap en stelling. 
Het gaandewerk verhuisde vervolgens naar De Walmolen in Doetichem, die in 1910 onttakeld was en in 1965 geheel werd gerehabiliteerd. 

Nadat de molenromp een aantal malen van eigenaar was gewisseld, werd De Hoop in 2016 gekocht door Greetje Spies en Wim Derksen, met een helder doel: de molen nieuw leven inblazen én een sociale functie geven. In 2017 startte hun dagbesteding voor mensen met een psychische hulpvraag. Het is de uitdrukkelijke bedoeling dat de molen een beschutte werkplek wordt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Na jarenlange voorbereiding werd in Lienden in de 21ste eeuw een begin gemaakt met de terugkeer van deze molen als complete molen. De stenen romp was al die tijd in redelijke staat bewaard gebleven. 
In maart 2024 begon de fa. Coppes met de stelling. Ruim een jaar later, 13 juni 2025, volgde de nieuwe kap. 
Bovenas en -wiel van deze molen zijn niet nieuw, maar afkomstig van de in 1978 onttakelde molen te Schoonoord (Dr.). Na de onttakeling bleef de kap nog jaren bij die molen bewaard, maar kennelijk heeft men op een zeker moment de kans op herstel daar opgegeven. 

(Gegevens voorlopig ingevoerd juni 2025; uiteraard volgt meer).