ruimtelijke waarden

ruimtelijke waarde
De molen + molenaarswoning is gesitueerd op de Noordelijke stadswal van Goes aan de Paardeweg en steekt hiermee redelijk boven de stedelijke bebouwing uit. De stadswal en opritten zijn karakteristiek voorzien van lindebomen, grasperken en maken het geheel tot een groene buffer in de stad.
cultuurhistorische icoonwaarde
Tot 1967 is de molen beroepsmatig in bedrijf geweest. Hiermee is nog veel bewaard gebleven nadat het bedrijf werd gesloten. De molen is de enige in de stad Goes waar deze ooit veel meer molens heeft gekend en is qua interieur is een van de meest complete molens van Zeeland! Ook heeft molenmaker van Riet (bekend op het wielsysteem) uit Goes zijn sporen duidelijk achtergelaten in de molen.
beeldbepalende waarde
De molen maakt deel uit van het silhouet van de stad Goes die samen met de Grote Maria Magdalena Kerk, het Stadhuis, Watertoren en de naastgelegen Televisietoren een 'landmark' vormen. Door de nabijheid van de televisietoren (1956) werkt de molen qua beeld sterk verkleinend.
zichtassen/zichtvelden
Vanaf het Noorden en Noord-Oosten is met name door aanplant op Begraafplaats en het parkgroen de molen beperkt zichtbaar. Vanuit het Oosten is door begroeiing de molen minder goed zichtbaar vanaf het Molenplein. Vanaf het Zuid-Oosten is door de woonwijk Plan Nivo na 1984 het zicht op de molen sterk verminderd. Op Zuid Westen is tevens door begroeiing op de Westwal en plantsoen het zicht op de molen sterk verminderd. Op het Westen is de molen goed zichtbaar door het nog deels open karakter van het weiland van Klein Frankrijk.
windvang
Westen: Redelijk tot goed: Populieren die een erfbeplanting van de voormalige boerderij Klein Frankrijk vormen zorgen voor wat belemmering. Zuiden: Matig: Historische bomen op de stadswallen van de Westsingel vormen een belemmering Noorden: Matig: Deels door de woning waarbij het dak tot ca 2,5 meter boven het onderste eind uitsteekt en door de aanwezigheid van bomen op de begraafplaats en plantsoen Zaagmolenstraat. Oosten: Redelijk. Begroeiing op de rand van het parkeerterrein Molenplein zorgen voor een belemmering qua windvang, afvloeiing van de wind en zichtlijnen.

waarde molenerf

omschrijving
Het molenerf is een erf wat is ontstaan bij het realiseren van de roskorenmolen (1809 - 1839). In de eerste 30 jaar stond de molen zonder bebouwing / aanbouw solo op de stadswal. De eerste molenaarswoning + paardenstallen zijn pas in 1887 gerealiseerd en vormde daarmee een erf waarin varkens, kippen en een moestuin onderdeel uitmaakte van het erf. Een deel van het talud van de stadswal was ook in gebruik als tuin door de molenaar en gezin. Op het Zuid-oosten was een varkenshok aanwezig met een mestput. De oprit naar de molen was alleen via de Zuidkant aanwezig en niet zoals nu ook op een doorgang kent op de Oostkant naar het Molenplein / M. Smallegangesbuurt. Het geheel werd omringd door doornhagen / liguster / meidoorn / sleedoorns. Graanpakhuis Voor de opslag van granen en meel en machines voor bewerking van graan tot meel is er in <.... > een graanpakhuis gebouwd. Hiermee ontstond een erf waarin efficiƫnt kon worden gewerkt en worden gewoond. Het pakhuis was gesitueerd aan de Oostkant van molen en in 1970 afgebroken om plaatst te maken voor een fiets en wandelpad langs de molen. Na het verdwijnen van het pakhuis is er dus een toegangsroute ontstaan vanuit 2 kanten (Zuid en Oost) naar de molen. Motorhok In 1912 werd een aanbouw gerealiseerd op het Zuid-Westen van de molen. Dit betrof het machinekamer of motorhok met plat dak. Huidige woning Rond 1938 werd de molenaarswoning uit 1879 en paardenstallen afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe (huidige) molenaarswoning. Tussen de molen en woning werd een garage met plat dak gerealiseerd grenzend aan het motorhok. Dit voor o.a. de berging van een vrachtauto van de molenaar. Het huidige erf (woning en molen) bestaat uit een bestrating met klinkers (type; waaltjes) , kinderkopjes en ijsselsteentjes. De stoep voor de woning kent een aantal kleine blauwe molenstenen die hier in zijn opgenomen. Er is een tuin aan de voorzijde van de woning gesitueerd met beplanting en het geheel wordt omringd door ligusterhagen. In 2023 is er een houten schuurtje in de tuin gebouwd op het Noord Oosten in karakteristieke Zeeuwse look (gepotdekselde planken en pannendak) voor berging van fietsen en gereedschap. Er is een smal pad waarmee naar de achterzijde van de woning kan worden gelopen (prive)
afscheidingen
Het geheel van het erf wordt omringd door hagen (liguster) ,vlierstruiken, hulst, meidoorns en grenzend aan de stadswal
bebouwing
machinekamer of motorhok molenaarswoning met garage (garage is sinds 2021 betrokken bij de woning gepotdekselde schuur met terras gepotdekseld houthok achter de liguster
paden en verhardingen
er is een voetpad/fietspad (waaltjes) vanaf de Zuidkant en de Oostkant van de stadswal naar de molen. Rondom de woning ligt een smal pad. De stadswal (onverhard) is steil en begroeid met gras, klimop, bramen, brandnetels.
woonelementen
groen / landschappelijke elementen
waterstaatstructuur
stedenbouwkundig-landschappelijke waarde
natuurwaarde
nvt Samen met de resterende stadswallen van Goes zorgt de ligging van de molen voor een aansluiting van

relaties tot andere molens

molenbiotooprapporten

molenbiotoopboeken