trivia

De molen sloeg het water uit op het riviertje de Amer wanneer het waterpeil van de polder hoog stond.
Vóór 1925 was er een stoomgemaal om de molen te assisteren wanneer er geen wind was,
Tussen 1925-1942 was kwam een dieselgemaal met een Brons-dieselmotor 2D15/20.
Rond 1960 is een elektrisch gemaal Schuddebeurs gebouwd om de taken over te nemen.
Dit gemaal wordt/werd? bediend door Mathijs van den Andel.

Inmiddels is er een comité opgericht dat de molen van de ondergang wil redden en weer in oude glorie wil herstellen.

De roeden van deze molen waren de Pot 2259 (besteld 1913) en de 2311 (1914). Beide hadden een lengte van 27,30 meter. Eén deel ervan bestaat dus nog als staartbalk in Werkendam, zij het dat die niet best meer is.....
-----

Eind januari staat op het gemeentehuis van de gemeente Drimmelen een vergadering gepland voor evt. oprichting van een stichting die zich wil gaan inzetten voor restauratie voor deze molen(romp).
Tony Hop, 26 december 2011.
-----

Op de molenromp werd circa 1952 een uitkijkpost van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) ingericht, met postnummer 3N1. Het doel was het waarnemen van laagvliegende vliegtuigen - het was toen de tijd van de Koude Oorlog. De heer J. den Engelse was rond 1956 postcommandant van deze luchtwachtpost. In 1964 werd het KLD hier opgeheven en kwam de functie als luchtwachtpost te vervallen.
De molenromp als romp met rand/borstwering bovenop heeft dus ook cultuur- en militairhistorische waarde, hetgeen mede van belang is bij de overwegingen tot herstel van de molen in 2012. Immers, bij eventueel aanbrengen van een kap zouden de resten van de open luchtwachtpost verloren gaan.
Sandra van Lochem, 24 mei 2012.
-----

Op 25 mei werd Stichting Behoud Molen Schuddebeurs opgericht, deze stichting gaat eerst proberen de molen in eigendom te krijgen, en vervolgens hem te restaureren.
Tony Hop, 26 mei 2012.

De molen is inmiddels verkocht aan een nieuwe eigenaar. Deze eigenaar wil de molen als molenstomp behouden en restaureren, en vervolgens in gebruik nemen als recreatiewoning, de stichting Behoud Poldermolen Schuddebeurs stemde hiermee in en krijgt (na de restauratie) op jaarbasis 10 dagen beschikbaar om de molen te gebruiken als expositieruimte o.i.d. en open te stellen voor publiek.

De plannen om de molen draai- en maalvaardig te restaureren lijken voorlopig dus helaas voorlopig van de baan te zijn.
Tony Hop, 15 april 2014.

De molenromp heeft geen monumentenstatus meer.