trivia
Omstreeks 1995 worden er grondwerkzaamheden verricht bij het Zwarte Kalf, tot grote schrik van de directie van Schoemaker, wordt er veel rode aarde opgegraven waarvan men in eerste instantie denkt dat het verontreiniging is. Later blijkt dat ze hebben gegraven in een oude askuil van de molen. In deze kuil werd vroeger alle as afkomstig uit de vuisters gestort, doordat men op turf stookte verklaart dat de vreemde kleur van de aarde.

Na de brand werden twee stukken gebroken roed tot één gelast, deze roed ging later weer dienst doen in de Zaandijker oliemolen "de Zoeker".
-----

Leidsche courant van 15 sept. 1924:
"Molenbrand te Zaandam
Zondagmorgen te 9 uur heeft aan den Kalverringdijk te Zaandam een molenbrand plaats gehad, waardoor het toch reeds geringe aantal molens langs de Zaan weder met een is verminderd.
Ditmaal is de oude oliemolen "Het Zwarte Kalf", dateerende van 1649 en thans in gebruik om cacaodoppen en afval te verwerken als slachtoffer van het vuur gevallen.
In den molen, die door een grooten petroleummotor werd gedreven was Zaterdagnacht tot 12 uur gewerkt terwijl Zondagmorgen te kwart over acht een waker nog een ronde door den molen heeft gedaan. Drie kwartier later werd de brandweer gealarmeerd en stond de molen waarin, behalve de licht ontvlambare cacaodoppen, zich eenige vaten petroleum en een groote partij turf bevonden in lichte laaie. De aan het Kalf recht tegenover den brandende molen gestationneerde drijvende motorspuit gaf het eerst water. Voor de overige motorspuiten was het terrein zeer moeilijk te bereiken doch de brandweer slaagde er spoedig in deze per zolderschuit over het breede water 'de Poel' te brengen.
De groote autospuit van de vrijwillige brandweer wist in een minimum van tijd 300 meter slang door 'de Poel' te leggen, waardoor het mogelijk werd om de autospuit die op 400 meter van den brand stond, in werking te stellen. Te ongeveer halftien stortte deze oude reus onder hevig gekraak inelkaar.
Van de aangrenzende pakhuizen kon slechts een klein gedeelte worden behouden.
In den molen die de laatste jaren het eigendom was van de firma T. Oly en Comp. te Zaandijk werd met het 3-ploegenstelsel gewerkt."