trivia
Reeds in 1628 stond hier een standerdmolen.
Leermens viel vroeger onder de voormalige gemeente 't Zandt.
-----

De sarrieshut werd rond 1882 door de zevende-dags baptisten gebruikt als kerkje. Dhr. V.d. Schuur was toen ouderling. Van hieruit zijn vervolgens de zevende-dags adventisten ontstaan.
Sijfko de Boer
-----

De nog steeds aanwezige sarrieshut is de enige hut die zich nog geheel in de oorspronkelijke staat bevindt. In mijn 298 pagina's tellend boek heb ik naast de twee pagina's met expliciete informatie (o.a. opmetingen), ook veel historische gegevens opgenomen.
De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594 - 1856 een aspect van onze sociaal-economische geschiedenis waarin molenaars en cherchers centraal staan, B. D. Poppen. Uithuizen 2004 ISBN 90-808503-1-4.
Zie voor uitgebreide informatie mijn homepage: Website Bop Poppen en kies vervolgens Boek 'gemaal'.

Over "De sarrieshut van ’t Zandt, een monument met een eeuwenoude geschiedenis" schreef ik een monografie over de enige van de zes overgebleven sarrieshutten die zich nog geheel in de oorspronkelijke staat bevindt.
Het boekje omvat 28 pagina’s en is voorzien van vele illustraties. Gedrukt op A5-formaat. Het boekje verscheen als deel 9 in de reeks ‘Monumenten in Noord-Groningen’.
Bob Poppen, 4 aug. 2017.
-----

Deze molen stond nagenoeg halverwege de dorpen Leermens en ’t Zandt, in de buurtschap Ter Horn.
Op een (tijdens de eerste in de vm. gem. ’t Zandt gehouden ZZ-races gemaakte) opname van 31 augustus 1946 welke in het Dagblad v. h. Noorden van 8 juni 2018 stond, en die vanuit noordoostelijke richting gemaakt is, staat de molen er nog voorzien van de stelling, en met slechts één roe bij.
Geert L. Nienhuis, 14 juli 2018.
-----

Nieuwsblad van het Noorden, 27 juli 1956:
"Een van de roeden gaat naar de molen van Warffum. De bovenbouw wordt in combinatie met een watermolen weer als korenmolen opgebouwd in De Keukenhof te Lisse."