bouwjaar
herbouwd
1949
wederopbouw
Ingrijpend herstel na zware stormschade.
bestemming

Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf. 

molenmaker
J. Heyne (1857) Fa. Adriaens, Weert (1949)
omwentelingen
geschiedenis

Deze molen is gebouwd op initiatief van Johan Heyne, op dat moment bakker en tapper. Een eerdere poging om in Groesbeek een molen te bouwen had hij in 1842 gedwarsboomd gezien door de plaatselijke instanties. In 1857 probeerde hij het opnieuw en toen gaven de Groesbeekse notabelen hem met tegenzin toestemming: Heyne had toen namelijk eerst bij Gedeputeerde Staten zijn recht gekregen en toen kon het niet worden geweigerd. 
De aanloopproblemen naar de oprichting van een molen hangen waarschijnlijk samen met de al aanwezige plaatselijke molenaar Jacobs, met wie Heyne al eerder problemen had gekregen. 

Heyne bleef ongehuwd en heeft zijn molen later verkocht aan zijn neef Coenraad Bodenstaff. Deze vertrok later naar Duitsland, vermoedelijk omdat hij gedwongen was, zijn bezittingen te verkopen omdat hij borg had gestaan voor een onderneming van een Duitsland wonende broer. 
Zo kwam de molen in 1894 in bezit van de familie Jochijms. 

Nadat in 1937 een houten roede gebroken was, liet Jochijms de molen direct herstellen. Toen kreeg de molen ook het systeem Van Bussel. 

De molen overleefde de Tweede Wereldoorlog zonder al teveel schade, opmerkelijk in een streek waar in de laatste fase sprake was van veel oorlogsgeweld en van sommige andere molens vrijwel niets overeind bleef. Deze molen kon in die periode de bevolking dan ook grote diensten bewijzen. 
In 1947 voltrok zich alsnog een ramp: door een windhoos raakte de molen zwaar beschadigd. Met kunst- en vliegwerk werd alles door de fa. Adriaens uit Weert weer maalvaardig gemaakt. Op 29 oktober 1949 werd de herstelde molen feestelijk in gebruik genomen en bleef daarna steeds in bedrijf.

De molen werd in 1976 en in 1983/84 gerestaureerd; bij die laatste gelegenheid werd de as doorboord en de molen, als eerste en tot nu toe enige in Nederland, op beide roeden voorzien van Ten Have-kleppen. De fokken en Ten Havekleppen bleven hier op advies van de molenmaker onbehandeld. Na bijna 30 jaar verkeerde dit nog steeds in goede staat en het heeft al veel kostbare schilderbeurten bespaard!

Na lang als bedrijfsmolen te hebben gefungeerd, werd in latere jaren de molen alleen nog gebruikt om meel van elders te mengen en te verpakken. Daar was de molen zelf niet meer voor nodig en draaien was er ook steeds minder bij. 

In oktober 2023 maakte de eigenaar een start met het weer op de kaart zetten van de molen: na een grondige schoonmaakbeurt door vrijwilligers draaide de molen voor het eerst weer op 4 november 2023, de Gelderse Molendag. Intussen werd gewerkt aan een plan om de molen weer geheel draai- en maalvaardig te krijgen maar snel werd duidelijk dat daar meer voor nodig was.

Eind 2024 staat de stenen romp geheel in de steigers en daartoe is ook de staart, op de spruiten na, verwijderd. 

Technische bijzonderheden
De staartbalk en lange spruit zijn van geklonken ijzer gemaakt; de korte spruit is gelast. Eén steenschijf is voorzien van nylon staven.
De molen is vanouds uitgerust geweest met een vangtrommel; die trommel is hier zo aangebracht dat het vangtouw toch achter de molen moet worden bediend. Een opmerkelijk detail: de vanghaak beweegt niet in lijn met de vangbalk, maar zwaait naar rechts uit. 

Eigenaren van de molen:
Johan Heijne (1857 - 1885)
Coenraad F.J. Bodenstaff (1885 - 1894)
Jacobus Jochijms (1894 - 1926)
Piet Jochijms Jac.zn (1926 - 1954) 
Fa. P. Jochijms (Piet Jochijms met zijn zonen Jsn en Wim) (1954 - 1969) 
Jan Jochijms Pzn. (1969 - 1989)
Jan Kersten (1989 - 1993)
Ludwig v.d. Grinten (1993 - 2000)
Stichting De Zuidmolen (2000 - heden).