- bouwjaar
- bestemming
Vh. bemalen van de polder Kortenhoef, thans buiten bedrijf
- molenmaker
- Peter Corneliszn. Plemper, Naarden (1635)
- omwentelingen
- eigendomshistorie
De Stichting De Molen Van Gabriel te Kortenhoef is eigenaar sinds 1957, daarvoor was dat de polder Kortenhoef.
- geschiedenis
-
Deze molen werd op 9 maart 1635 aanbesteed en zou reeds op 24 juni van datzelfde jaar dienen te worden opgeleverd. Voor de maatvoering dienden de gegevens van de (net gebouwde) molens van de Schermer, met deze opmerkelijke kanttekening: de houtzwaarten moesten 1 duim per voet zwaarder worden, dus 12/11 maal zo zwaar. Peter Corneliszn. Plemper, meester-molenmaker te Naarden, bouwde de molen voor ƒ 4220,--.
Op grond van enige constructiedelen in de kap is geconstateerd dat deze molen ooit buitenkruier moet zijn geweest.
Tezamen met twee andere molens (resp. Middelste en Achterste Molen genoemd) bemaalde deze molen gedurende enige eeuwen de 1517 ha. grote polder Kortenhoef via een voorboezem op de Vecht.
De Voorste Molen bleef als enige van het drietal over: in 1891 brandde de toen al niet meer in gebruik zijnde Achterste Molen af; in 1942 overkwam ditzelfde de Middelste Molen.
Op dat moment was windbemaling van de polder Kortenhoef al niet meer mogelijk: het nieuw aangelegde Hilversums Kanaal had de tussenboezems doorsneden, waardoor deze molen als het ware buiten zijn polder was komen te staan. Om die reden was de Voorste Molen in 1933 stilgezet, in 1937 werd het kanaal opgeleverd.
In 1957 droeg de polder zijn laatste molen aan de Stichting Molen Gabriël. Deze liet kort daarop de molen uitwendig restaureren. Inmiddels waren scheprad en gaandewerk grotendeels verwijderd en de waterlopen gedempt. De molen is al jaren verhuurd als woning en wordt geregeld in werking gesteld.
Opmerkelijk is, dat deze molen tot ver in de 20ste eeuw een grenenhouten roede (van uitstekende kwaliteit) had. Na 1986 werden twee andere roeden gestoken, afkomstig van De Oude Molen uit Kruiningen (die voor die molen niet origineel gemaakt, ingekort en veel te zwaar waren). Voor de 'Gabriël' moesten ze bepaald stevig worden verlengd....
Bij de zeer zware storm van 25 januari 1990 brak de binnenroede op het verlengstuk af; enige tijd later werd het restant gestreken en twee jaar later een nieuwe gelaste roede gestoken.
In 2015 werd de buitenroede gestreken om grondig te worden gerepareerd. Men heeft de gelaste verlengstukken toen vervangen door nieuwe delen die als klinkwerk zijn uitgevoerd, helemaal in de stijl van een Potroede. In april 2016 was de molen uitwendig weer helemaal compleet. Ook is toen de kleurstelling van het wiekenkruis iets aangepast aan de hand van oude foto's.
Iets later werd het kruiwerk door enige vrijwilligers onderhanden genomen, zodat de molen weer behoorlijk te kruien is. De danig begroeide omgeving blijft altijd wat zorgen geven, maar de draaivaardigheid is aanzienlijk verbeterd!