Rhenen, Utrecht
Naam Binnenmolen
Ligging Koningin Elisabethplantsoen 3
3911 KT Rhenen
Gemeente Rhenen
Kadaster Gemeente Rhenen, sectie F, nr. 1595
Monumentennummer 32465
Landsch. waarde Vrij groot maar wordt beperkt door beplantingen; tussen west en oost over noord staat de molen vrijwel ingegroeid.
Bestemming Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar Henk Bosman

Romp Ronde stenen molen, geheel gewit
klik voor meer info Pot?binnen?1957?199722.35 m.
klik voor meer info Derckx?buiten19701970aanw.22.35 m.
Kruiwerk 35 ijzeren rollen; kruihaspel
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Maalwerk grotendeels uitgebroken. Oorspronkelijk drie koppel maalstenen en luiwerk. Woning in de molen
Spoorwielgegevens niet vast te stellen; rest gangwerk niet meer aanwezig
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift.
Ten-Bruggencatenr. 01776 bis
Voorganger Binnenmolen voorganger, Rhenen
Geschiedenis
De huidige molen verving in 1893 op de zelfde plek een standerdmolen, die eeuwen lang op deze plaats op de noordelijke stadsmuur heeft gestaan. Van onderdelen van de standerdmolen werd gebruik gemaakt; zo is de standerd in vier stukken gezaagd en op die manier in diverse zolderbalken verwerkt. Verder is het spoorwiel het omgebouwde bovenwiel van de voorganger.

In 1934 werd de molen inwendig grotendeels uitgesloopt en verbouwd tot café-restaurant. Zo waren in de kap enige vensters gemaakt om de molen te laten fungeren als uitkijktoren. Vanaf dat moment werd meestal gesproken over 'De  Panoramamolen'. In mei 1940 raakte de molen licht beschadigd bij gevechten tussen Nederlandse en Duitse troepen. Een flink gat in de stenen romp, als gevolg van een kanonskogel, zou later worden vermaakt tot een rond venster.

In 1957 volgde een kleine restauratie, maar pas na aankoop door de Stichting De Utrechtse Molens kon in 1970 een restauratie worden uitgevoerd. Hierdoor werd de molen uitwendig weer een echte molen.
Sindsdien draait de molen regelmatig, al is er wel forse windbelemmering door omringende hoge bomen.
Over de naam:
De naam is afkomstig van de voorganger, een standerdmolen. Deze stond, als bijzonderheid, binnen de stadsmuren. Een tweede korenmolen stond er net buiten.
Tussen 1934 en 1968 fungeerde molen als uitzichttoren en werd daarom 'Panoramamolen' genoemd. Toen deze periode voorbij was werd de oude aanduiding in ere hersteld.

Laatst bijgewerkt: maandag 1 april 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Binnenmolen, Rhenen home vorige pagina