Leeuwarden, Fryslân
Inventaris nr. FR062

Kruiwerk Neutenkruiwerk met 24 neuten; kruihaspel
Vang Vlaamse vang, vangbalk met duim, vangstok
Inrichting Vijzel
A. de Roos, Leeuwarden (1962)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften '1896 1962' en daaronder 'Froskepôlle'
Afkomstig uit Huizumer en Goutumer Nieuwland, Leeuwarden/ Ljouwert (v/h Huizum)
Geschiedenis
Deze molen werd gebouwd in 1896 aan de Zwette; vanwege de locatie werd wel van de 'Zwettemolen' gesproken. De molen bemaalde twee polders, namelijk het Huizumer en Goutumer Nieuwland, met een gezamenlijk oppervlak van 350 ha. Beide roeden kregen bij de bouw zelfzwichting; in 1940 was het nog maar op één roede aanwezig.
In verband met de uitbreiding van het industrieterrein moest de molen worden verplaatst. De molen werd in 1958 door de gemeente Leeuwarden aangekocht. Op 25 april 1962 is de molen, over het water, van de Zwette overgebracht naar de huidige standplaats op het recreatie-eiland Froskepôlle. De molen werd op twee dekschuiten geplaatst en over een afstand van enkele kilometers over het Van Harinxmakanaal gesleept.
De kosten van het verplaatsen werden geraamd op ƒ. 42.000.-. Daarna werd de molen door de molenmaker A. de Roos gerestaureerd. De molen kreeg als functie het doormalen van de vijvers op De Froskepôlle.

Het bovenwiel is bijzonder van constructie: de velgen zijn zeer breed en aan de binnenzijde niet afgerond, zoals gebruikelijk, maar als een zeshoek uitgevoerd. Als gevolg is het wiel nagenoeg 'dicht'.

In oktober 2009 wordt het rietdek geheel vernieuwd; het oude riet is inmiddels geheel verwijderd.
De molen wordt aangeduid naar het recreatiegebied waar hij sinds 1962 staat.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 24 september 2013 | Bovenas

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Froskepôllemolen, Leeuwarden home vorige pagina