Oudorp, Noord-Holland
Naam Ambachtsmolen

Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met klos; vangstok; pal
Inrichting Voorheen houten vijzel Ø 2,26 m.;
Koningspil met spilkalf en wervel.
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder tekst
Geschiedenis
De molen werd in 1632 gebouwd voor rekening van de polder Geestmerambacht die hem ook moest onderhouden.
Het eiken achtkant van deze molen heeft een boventafelement met blokkeelconstructie en is verstijfd met een extra veldkruis per veld. Tussen 1864 en 1894 is de molen vervijzeld.

In 1941 werd de molen, met de hele groep strijkmolens in de omgeving, buiten bedrijf gesteld. Hierna zijn de gaande werken verwijderd en de waterlopen gedicht. Gedraaid werd er niet meer; de molen diende slechts als woning.

Tot 1958 was de molen uitgerust met een houten haspelwiekenkruis met gietijzeren as. Al in 1955 verkeerde dit uit vier halve roeden bestaande wiekenkruis in slechte staat: ŽŽn van de delen van de binnenroede was afgebroken.
Om in 1958 nieuwe, uit ŽŽn lengte bestaande, gelaste stalen roeden te kunnen steken, zijn toen de tussenschotten uit de askop geslagen. De overblijvende ruimte in de (nu veel te wijd geworden) gaten werd opgevuld met hout.

In 2004 is, onder de nieuwe eigenaar, begonnen met herstel: het rietdek van zowel romp als kap werd geheel vernieuwd; eerst moest echter het ondertafelement, dat grotendeels vergaan was, geheel worden vervangen; de roeden, die een vol hek te kort waren, werden verlengd en de hekkengaten bijgehakt; zo werd de zeer vlakke schoot uitgediept. Op 23 september 2005 werd er, voor het eerst in ongeveer 65 jaar, weer gedraaid. In mei 2006 werd is, met het oog op maalvaardig maken in de toekomst, ook een nieuwe koningspil aangebracht.
Het interieur, dat vanwege alle werkzaamheden vrijwel geheel moest worden weggebroken, maar waarvan ook bijna niets meer origineel aanwezig was, is inmiddels in oude stijl gereconstrueerd.

N.B. Een uitvoeriger verhaal over opkomst, ondergang en opleving van de strijkmolens is te lezen bij Strijkmolen E.
Over de naam:
Opmerkelijk is, dat deze molen, temidden van vele andere strijk- en poldermolens, nooit een 'naam' in de vorm van een cijfer of een letter heeft gekregen. Minstens zo opvallend is (daardoor?) het grote aantal aanduidingen dat deze molen heeft gekend: Ambachtsmolen, Molen achter Oudorp, Strijkmolen Geestmerambacht, Molen 't Wuiver en Molen bij de Kippenbrug.
Na overleg met de eigenaar is de naam 'Ambachtsmolen' als meest kenmerkend bevonden.

Laatst bijgewerkt: zondag 28 juli 2013 | Constructie

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Ambachtsmolen, Oudorp home vorige pagina