Kortenhoef, Noord-Holland

Gabriël / Voorste Molen

Vh. bemalen van de polder Kortenhoef, thans buiten bedrijf
J. Vluggen
Groot maar wordt verminderd door beplantingen

Molenmakersbedrijf Molema, Heiligerlee

Constructie

Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.
klik voor meer info Pot ? binnen ? 1969? binnen 1990 25.50
klik voor meer info Pot ? buiten ? 1969? buiten aanw. 25.50
klik voor meer info Buurma ? binnen 1991 1992 binnen aanw. 25.76
klik voor meer info De Prins van Oranje ? ? ? aanw.
60 iepenhouten rollen in een kuip met keerschijven; binnenkruirad
Losse Vlaamse blokvang (voorheen met stut) uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; pal
Gaandewerk, op bovenwiel na, geheel uitgebroken. Vh. ijzeren scheprad Ø 6,00 m.; breedte 0,80 m.
Bovenwiel 60 kammen, steek 14,5 cm.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig.
Peter Corneliszn. Plemper, Naarden (1635)

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, geel afgebiesd, zonder opschrift

Geschiedenis

Volgens een uit 1635 daterend bouwbestek, is deze molen op 9 maart 1635 aanbesteed en moest oplevering reeds op 24 juni 1635 volgen. Opmerkelijk is dat vermeld wordt dat het bestek van de onlangs gebouwde molens van de Schermer moest worden aangehouden, doch dat de houtzwaarten 1 duim per voet zwaarder moesten worden, dus 12/11 maal zo zwaar. Peter Corneliszn. Plemper, meester-molenmaker te Naarden, bouwde de molen voor ƒ 4220,--.
Op grond van enige constructiedelen in de kap is geconstateerd dat deze molen ooit buitenkruier moet zijn geweest.

Tezamen met twee andere molens (resp. de Middelste en Achterse Molen geheten) bemaalde deze molen gedurende enige eeuwen de 1517 ha. grote polder Kortenhoef via een voorboezem op de Vecht.
De Voorste Molen bleef als enige van het drietal over: in 1891 brandde de toen al niet meer in gebruik zijnde Achterste Molen af; in 1942 overkwam ditzelfde de Middelste Molen.
Op dat moment was de windbemaling van de polder Kortenhoef al definitief buiten bedrijf: de voorboezem was namelijk opgenomen in het nieuw aangelegde Hilversums Kanaal, wat onder meer inhield dat de molens van de polder niet meer konden uitmalen. Om die reden was de Voorste Molen al in 1933 stilgezet, de werkzaamheden aan het Hilversum kanaal werden in 1937 opgeleverd.

In 1957 droeg de polder zijn laatste molen aan de Stichting Molen Gabriël. Deze liet kort daarop de molen uitwendig restaureren. Inmiddels waren scheprad en gaandewerk al verwijderd en ook de waterlopen gedempt. De molen is al jaren verhuurd als woning en wordt geregeld in werking gesteld.

Opmerkelijk is, dat deze molen tot ver in de 20ste eeuw een grenenhouten roede (van uitstekende kwaliteit) had. In 1969 kreeg de molen twee roeden van De Oude Molen uit Kruiningen (die voor die molen niet origineel gemaakt, ingekort en veel te zwaar waren). Voor de 'Gabriël' moesten ze weer stevig worden verlengd....
Bij de zeer zware storm van 25 januari 1990 brak de binnenroede op het verlengstuk af; enige tijd later werd het restant gestreken en twee jaar later een nieuwe gelaste roede gestoken.
In 2015 werd de buitenroede gestreken om grondig te worden gerepareerd. Men heeft de gelaste verlengstukken uit 1969 vervangen door nieuwe delen die als klinkwerk zijn uitgevoerd, helemaal in de stijl van een Potroede. In april 2016 was de molen uitwendig weer helemaal compleet. Ook is de kleurstelling van het wiekenkruis iets aangepast aan de hand van oude foto's.
Iets later werd het kruiwerk door enige vrijwilligers onderhanden genomen, zodat de molen weer behoorlijk te kruien is. De danig begroeide omgeving blijft altijd wat zorgen geven, maar de draaivaardigheid is aanzienlijk verbeterd!

Aanvullingen

Deze molen is vernoemd naar de kunstenaar Paul Joseph Constantin Gabriël (1828-1903), die van deze en veel andere molens schilderijen maakte. Zijn beroemde schilderij „In de maand julij", waarop een binnenkruier staat afgebeeld, is echter niet van deze molen.
De aanduiding 'Voorste Molen' is feitelijk juister: ooit was deze de voorste van de drie molens van de polder Korenhoef.

Archiefonderzoek uit 2013 wees uit dat de 'ingepakte' bovenas gegoten is bij „De Prins van Oranje" te Den Haag. Helaas zijn nummer en gietjaar niet met zekerheid vast te stellen, want ook de andere twee molens van deze polder kregen in dezelfde tijd een as van dat fabrikaat.

Actuele foto's
Gabriël / Voorste Molen, Kortenhoef, Geen ideale biotoop voor een grondzeiler!  Foto: Piet Glasbergen (4-10-2016)
Gabriël / Voorste Molen, Kortenhoef, Foto: Rob Pols (28-4-2016)De molen met zijn recent gestoken nieuwe buitenroede. De oude, uitgehaalde roede was zwart van kleur. Beide roeden zijn nu dus weer geel geschilderd, zoals ook op oude foto's zichtbaar is.
Gabriël / Voorste Molen, Kortenhoef, Foto: Annelies Windhorst (13-7-2003)
Gabriël / Voorste Molen, Kortenhoef, Foto: Piet Glasbergen (4-10-2016)
Gabriël / Voorste Molen, Kortenhoef, Foto: Rob Pols (28-4-2016)
Gabriël / Voorste Molen, Kortenhoef, Foto: Rob Pols (2-1-2009)

Laatst bijgewerkt: zondag 30 oktober 2016 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Gabriël / Voorste Molen, Kortenhoef home vorige pagina