Molen (stellingmolen), Vledder

Vledder, Drenthe

Deze molen heeft bij de bouw geen wiekverbetering gekregen.

Schuitema ✉︎ g.n. 1968? 1968? aanw.

Woning
J.D. Medendorp, Zuidlaren (1968)
geschiedenis

De molen is in 1968 gebouwd door molenmaker J.D. Medendorp met de onderdelen van twee Groninger molens: de watermolen op de Kooipolder te Kantens, gebouwd in 1877 en gesloopt in 1961 en de kleine poldermolen te Vierverlaten aan het Hoendiep, gebouwd na 1862 en gesloopt in 1963.
Aanvankelijk had men voor de onderbouw een ander achtkant in gedachte (niet helemaal duidelijk is, welk dan) maar dat bleek al gesloopt! Vervolgens koos men voor dat van de molen van de Kooipolder.
De molen is in Vledder gebouwd op ongeveer de plaats van de in 1932 onttakelde en 1936 geheel gesloopte molen van Eleveld.

Werd deze molen in eerste instantie als recreatiewoning gebruikt, tegenwoordig wordt hij permanent bewoond. De molen wordt geregeld in werking gesteld.

Het molentje van de gebroeders Bos had al een interessante geschiedenis, want hij had twee vijzels: een lange en vrij dunne om bij laag water uit te malen, en een wat bredere en kortere om bij hoog water meer capaciteit te bieden. Waarschijnlijk is in de oorlog een van deze vijzels komen te vervallen, want toen is er een maalstoel geplaatst. Op een gegeven moment kon deze ook aangedreven worden met de motor, afkomstig uit een Willys Jeep, op de takradzolder opgesteld. Hiervan zijn nog oliesporen te zien.
BIj de opbouw in Vledder in 1968 is overgens een andere maalstoel geplaatst,  ant de oude was rot. Deze "nieuwe" maalstoel is ooit gemaakt door de machinefabriek W. Poeth & Zonen te Tegelen, en het was een motormaalstoel. De wielen van de onderaandrijving zitten er nog! Verder is de kuip van deze maalstoel ooit gebruikt om een indrukwekkende hoeveelheid rekensommen op te lossen, waarschijnlijk van wat er gemalen is.

toelichting naam

Deze molen heeft, voorzover bekend, bij de bouw geen naam gekregen. Evenwel wordt anno 2016 de naam "De Poffert" gehoord.