Molen Korenmolen (2e), Arum

Arum, Fryslân

Wûnseradiel
Arum B (6) 729, Yepke Feikema, pelmolenaar en mede E.

20 m ruim

opvolger
geschiedenis
Deze achtkante molen werd na de afbraak van de standerdmolen in 1773 op dezelfde plek gebouwd. Hij was 20 voet hoger dan de oude molen en had 4 paar stenen. De molen was eigendom van molenaar Jan Jansen Huysinga, die hem in 1780 verkocht. Toen de molen tien jaar later weer te koop stond werd er ƒ 2527 op geboden.

Bij de instelling van het kadaster werd de molen ingeschreven op sectie B no. 729 en was Yepe Feikema de hoofdeigenaar. Hij werkte toen alleen nog als pelmolen en bij de verkoop in 1845 door zijn zoon Jan was dat nog zo. De stelling van de achtkante molen lag volgens de advertentie in de Leeuwarder Courant op meer dan 5 meter hoogte en de vlucht was ruim 20 meter.

Nieuwe eigenaar S.S. Posthuma kreeg in 1854 toestemming om de molen weer als koren- en pelmolen in te richten.

Op 30 april 1882 sloeg het noodlot toe: tijdens een onweersbui sloeg de bliksem in en rond drie uur op zondagochtend ontstond een brand, die de molen met het naastgelegen huis verwoestte.
Er werd spoedig een nieuwe molen gebouwd, maar dichter bij het dorp. En niet door de oude eigenaar, maar door de Arumse timmerman Hendrik Bus, die vanaf 1869 molenaarsknecht was geweest in Arum en daarvoor in Kootstertille (Tenbruggencatenummer 14974) en in Garijp (Tenbruggencatenummer 17907).

Dick Bunskoeke, jan. 2009 - nov. 2021.

Leeuwarder Courant, 22 mei 1882:
"Het zoo bij uitstek geschikte groote TERREIN, ter stichting eener FABRIEK of TRAFIEK van welken aard ook, met de er op na brand overgebleven GEBOUWEN: Knechtswoning met Stalling en Pakhuis, gelegen in de nabijheid van het dorp Arum, aan de drukke Scheepswaters Harlingen-Bolsward enz. en Makkum-Franeker enz.
Wijders worden als zoodanig aangeboden alle uitmuntende IJZERWERKEN van 2 paar Pel-, 2 paar Maal-Inrigtingen enz.
Alles te bevragen en te bezigtigen bij S. POSTHUMA te Arum."