Molen Korenmolen van Van der Meer, Garyp/ Garijp

Garyp/ Garijp, Fryslân

Korenmolen van Van der Meer

Garyp/ Garijp
aan de Molenweg bezuiden het dorp, Mounehoek 7
Tytsjerksteradiel, Fryslân

geschiedenis
In notarieel archief inv.nr. 13035, akte 57 van 7 maart 1860, staat dat Sjoerd Johannes van der Meer Teijema het perceel tuingrond sectie C no. 533 aan de Molenweg in erfpacht kreeg van de diaconie van de Gereformeerde gemeente te Garijp, voor 5 gulden per jaar. Dat bewijst dat dit het latere perceel sectie C no. 964 moet zijn geweest.

In 1864 werd er toestemming voor een nieuwe korenmolen in Garijp verleend aan Sjoerd Johannes van der Meer (1827-1917), later Van der Meer Teijema genoemd. De molen kwam te staan op een stuk land van de Hervormde gemeente Garijp, dat Van der Meer sinds 1860 in erfpacht had.

In het Notarieel Archief, inv.nr. 78093, akte 19 van 16 januari 1867, staat de verkoop door Van der Meer Teijema geregistreerd. Daarin staat dat hij bij het huis zelf een windrogmolen had opgericht (er was dus geen eerdere eigenaar) en dat het perceel in totaal 6 roede 70 el oppervlakte had. Dat komt exact overeen met sectie C no. 533, van de Gereformeerde diaconie (670 m2). Het huis was ook gesticht door de eigenaar.

In de Leeuwarder Courant van 25 januari 1867 stond deze molen te koop:
"Een voor weinige jaren nieuw gebouwde WOONHUIZINGE en TIMMERSCHUUR, met daarbij staanden, voor korten tijd opgerigten WINDROGMOLEN, benevens het altijddurend Erfpachtsrecht van den Grond onder- en rondom deze Gebouwen, gelegen aan den Molenweg ten zuiden van en nabij de Buurt te Garijp, doende jaarlijks ƒ 5 pacht, in eigen gebruik bij S.J. van der Meer Teijema en Kinderen en te aanvaarden 12 Mei 1867."

Op deze molen zal molenaarsknecht Hendrik Bus (zie Tenbruggencatenummer 01426 b te Arum) hebben gewerkt.
In 1874 verkocht J.T. Wymenga de helft van de molen en huis c.a. aan J.J. Kobus.

Volgens mijn aantekeningen stond de molen in 1887 op kadastraal perceel Bergum C no. 964. Tegenwoordig is dit Mounehoek 7, sectie H no. 871, met een oppervlak van 680 m2 en een geheel nieuw, in 2014-2015 gebouwd huis.

Dick Bunskoeke, 27-28 nov. 2021.