Molen Korenmolen (1e), Arum

Arum, Fryslân

Korenmolen (1e)

Arum
0,4 km ZW der kerk a.d. kruising der vaarten
Wûnseradiel

geschiedenis
De oude koren- en pelmolen bestond al voor 1700. Op de Schotanus-kaart van 1718 staat hier een Wind Molen getekend als standerdmolen.

Op 12 maart 1701 kochten de Harlinger molenaars Tijs Gerrijts, Jan Cornelis, Ids Folckerts, Baltus Johannes en Tjallingh IJemes de molen van Seerp Doedes de Backer, koopman te Harlingen, als testamentaire curator van Sijtske Doedes kinderen (2/3) en Johannes Fosma, als vader en curator van de kinderen van wijlen Janke Doedes (1/3).
De verkopers waren gezamenlijk erfgenamen van Baukjen Seerps, wed. van de koopman Doede Hendrix en de koopsom was 705 goudgulden (= 987 gulden). De omschrijving luidde: "seeckere wintmolen met huis, schiur, hiem en hovinge … staende buiten de Buiren van den dorpe Arum, bij Hendrick Beerns als huirder gebruickt … met een jaer huiringe tot een hondert car. gls. ten profijte der copers comende, behoorende aen de huirder in eigendom de mullen seilen, billen en windborden, mitsgaders ’t steckje om de wijnstock …"

Begin 1702 verkochten deze molenaars voor 282 goudgulden (=394,80 gulden) 2/5 aandeel in "sekere huisinge en wind- off rogmolen cum annexis, staende en gelegen tot Arum, hebbende de gemeene vaart ten oosten en zuiden" aan hun collega Ids Fockes uit Harlingen. De molen was dus volledig in handen van molenaars uit Harlingen!

In 1773 werd de oorspronkelijke molen afgebroken, en op dezelfde plek een stellingmolen gebouwd.

Dick Bunskoeke, 10 jan. 2009 - 26 nov. 2021.