Gorinchem, Zuid-Holland
Naam Oostmolen
Ligging Grote Schelluinsekade 2
4204 TX Gorinchem
Gemeente Gorinchem
Kadaster Gemeente Gorinchem, sectie H, nr. 208
Monumentennummer 16692
Landsch. waarde Niet al te groot: de molen staat nogal ingegroeid en ingeklemd tussen snelweg en sportvelden
Eigenaar Gemeente Gorinchem
2010: 523.200
2011: 64.837 (stilgezet)
Bestemming Vh. bemalen van de polder Banne van Gorinchem en Kwakernaat, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar Frans Klijn

Kap Bovenhuis donkergroen geverfd; kap gedekt met gepotdekselde planken
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Van 1943 tot 1981 had deze molen op beide roeden het systeem-Van Bussel. Bij de toenmalige restauratie werd gekozen voor Oud-Hollands.
klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.18461846?aanw.04.25 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; dwarse binnenvangstok; kneppel
Inrichting Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,42 m.; breedte 0,48 m.
Molenmaker Jan Sprangen, Almkerk (1817)
Voorganger Oostmolen voorganger, Gorinchem
Geschiedenis
Deze molen bemaalde voorheen met zijn buurmolen, de Westmolen, de polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat. Zij werden in 1814 en 1817 gebouwd. Hun voorgangers waren bij het beleg van Gorinchem in 1813 door Franse troepen in brand gestoken en men hoopte het later met één molen af te kunnen: alleen de Westmolen werd in eerste instantie herbouwd. Dit bleek niet voldoende en daarom herbouwde men in 1817 ook de Oostmolen.

In 1906 waren er plannen om de Oostmolen te vervangen door een stoomgemaal met machinistenwoning; deze plannen werden echter niet uitgevoerd.
Jan Verschoor was hier een tijdlang molenaar; in de jaren '60 vertrok deze naar Noord-Holland. Daarna was Teunis van der Griend hier werkzaam, tot de molen in 1971 (tezamen met de Westmolen) vanwege de bouw van een elektrisch gemaal buiten bedrijf kwam.

In 1973 werd de gemeente Gorinchem eigenaar van beide wipmolens en in 1981/1982 volgde een forse restauratie, waarbij onder meer het bovenhuis deels werd vernieuwd en nieuwe roeden gestoken. Bij deze molen werd het stroomlijnsysteem-Van Bussel weer vervangen door Oudhollands.

Helaas is vanaf ca. 1970 de landschappelijke waarde van zowel Oost- als Westmolen behoorlijk bedorven door wegen, sportvelden en allerhande bomen.
Sinds 2000 is de situatie door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken iets beter geworden, maar echt mooi wordt het waarschijnlijk nooit meer.
Deze molen is de oostelijke van twee wipmolens die parallel dezelfde polder konden bemalen.

Foto datum onbekend, ingezonden door Arie Hoek.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 7 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Oostmolen, Gorinchem home vorige pagina