Molen Oostmolen, Gorinchem

Gorinchem, Zuid-Holland

De molen sinds september weer voorzien Van Busselneuzen.

Gorinchem
Gemeente Gorinchem, sectie H, nr. 208
2 (bedenkelijk)
landschappelijke waarde
Problematisch: de molen staat ingesloten door wegen, sportvelden en bomen. Wel is de afgelopen jaren (onder meer in 2016) veel verbeterd door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken.

4204 TX Gorinchem
Marc Polderman

Ondertoren, gedekt met riet, op veldmuren van 0,30 m.
Bovenhuis donkergroen geverfd; kap gedekt met gepotdekselde planken

Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,42 m.; breed 0,48 m.
Woning in de molen

Zetelkruiwerk; kruirad
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; binnenvangstok (dwars). Kneppel.

Beijk ✉︎ 94 buiten 2023 2023 buiten aanw. 26,00
Beijk ✉︎ 93 binnen 2023 2023 binnen aanw. 26,00
Derckx ✉︎ 374 binnen 1981 1981 binnen 2023 25,70
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1981 25,40
Pot ✉︎ ? binnen ? binnen 1981 25,40
wiekverbeteringen

In 1943 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel. Bij de grote restauratie van 1981/82 werd gekozen voor Oud-Hollands.
Bij de vervanging van de roeden in 2023 is weer gekozen voor het systeem Van Bussel.

As g.n., NSBM Fyenoord
NSBM Fyenoord
✉︎ g.n. 1846 1846? aanw. 04,25
onbekend ✉︎ ? ? aanw.

Jan Sprangen, Almkerk (1817)
eigendomshistorie

De SIMAV is eigenaar sinds 1-01-2017, daarvoor was dat de gemeente Gorinchem sinds 1973, daarvoor het waterschap De Overwaard.

geschiedenis

Deze molen bemaalde voorheen met zijn buurmolen, de Westmolen, de polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat. Zij werden in 1814 resp. 1817 gebouwd. Hun voorgangers waren bij het beleg van Gorinchem in 1813 door Franse troepen in brand gestoken en men hoopte het later met één molen af te kunnen: alleen de Westmolen werd daarom in eerste instantie herbouwd. Dit bleek niet voldoende en vervolgens herbouwde men in 1817 ook de Oostmolen.

In 1906 waren er plannen om de Oostmolen te vervangen door een stoomgemaal met machinistenwoning; dit ging echter niet door.
Jan Verschoor was hier een tijdlang molenaar; in de jaren '60 vertrok deze naar Noord-Holland. Daarna was Teunis van der Griend hier werkzaam, totdat de molen in 1971 (tezamen met de Westmolen) vanwege de bouw van een elektrisch gemaal buiten bedrijf kwam.

In 1973 werd de gemeente Gorinchem eigenaar van beide molens en in 1981/82 volgde een forse restauratie, waarbij van deze molen onder meer het bovenhuis deels werd vernieuwd en ook nieuwe roeden werden gestoken. Het stroomlijnsysteem Van Bussel heeft men hier toen vervangen door Oud-Hollands.

Inmiddels had de molen helaas zijn waterstaatkundige functie verloren. Dit had te maken met grote veranderingen in de omgeving: vanaf ca. 1970 was die al sterk veranderd door de aanleg van wegen, sportvelden en (inmiddels steeds hoger geworden) bomen. Vanaf 2000 (en daarbij vooral in 2016) verbeterde de situatie door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken.
Had deze molen, met zijn collega de Westmolen zijn waterstaatkundige functie dus verloren, het aangelegde maalcircuit bleek vervolgens te krap, waardoor malen met scheprad doorgaans problematisch was.
Dit verbeterde in april 2014 toen het waterschap een nieuwe duiker tussen de beide molens liet aanleggen. Deze duiker is groot genoeg om Oost- en Westmolen water te laten houden en dus amper nog 'verhang trekken' in het waterpeil.

In april 2023 begon men aan ingrijpend herstel, dit betrof vooral de waterlopen en ook vervanging van het ruim 40 jaar oude wiekenkruis.
Op 25 augustus 2023 gingen de oude roeden eruit; de nieuwe roeden gingen er nog niet meteen in, men nam namelijk ook de tijd om de askop te behandelen tegen roest.
4 september stak men de de nieuwe roeden en kort daarna kon er weer worden gemalen.

Deze molen is de oostelijke van twee wipmolens die parallel dezelfde polder konden bemalen.