Dordrecht, Zuid-Holland
Naam Kyck Over Den Dyck
Eigenaar Gemeente Dordrecht sinds 1951
Molenaar W. van Bruggen / G. Schep / J. de Vries / M. van der Wulp / E. Noothout
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 10.00 - 16.00 uur

De molen is tot en met de tweede zolder te huur voor feesten, ruilbeurzen, vergaderingen enz.
Informatie hierover bij: Huib Dane (078-6139517), Willem Smit (078-6315376) en Aafke Meijer (078-6148579).
Vaste cateraars zijn Joep Leijten (078-6390610 en 06-51376733) en Dennis Hulsebos (restaurant Zest, 078-6451962); de huurder kiest één van hen.

Kruiwerk Engels met 32 rollen; kruirad
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting Eén koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; elektrisch aangedreven koppel stenen met geïntegreerde buil
Overbrengingsverhouding 1 : 5,68 en 1 : 5,83
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd met krullende witte bies, met het opschrift
ANNO J7J3

Gevelsteen met de tekst:
1713 den 31 maart aen dese molen
heeft Iacobus Leendersen Kivit en
Adriaen Melsen van Derschep de
eerste steen geleydt en de
stichters syn Leendert Willemsen
Kivit en Mels Adriansen van der
Schep deze molen is van outs
genamt Kyck over den Dyck
Eigen website Kyck Over Den Dyck
Voorganger Kyck Over Den Dyck, Dordrecht
Geschiedenis
Deze hoge, ronde, stenen stellingmolen werd in 1713 gebouwd en had, gezien de gevelsteen, een voorganger. Het was eerst alleen een moutmolen voor de bierbrouwerijen; vanaf 1739 kreeg hij ook de functie van het malen van broodgraan.
De molen is de enig overgeblevene van de zeer vele molens die Dordrecht kende.

Al in 1951 nam de gemeente Dordrecht de toen buiten bedrijf geraakte molen in eigendom over. Veel gebeurde er echter niet; van een draaivaardige molen was nauwelijks sprake, laat staan  een maalvaardige. In de jaren '70 werd er door vrijwillige molenaars af en toe gedraaid, maar de algehele toestand was niet geweldig.

In 1993 werden initiatieven genomen om de molen geheel te herstellen. Tussen 1999 en het voorjaar van 2001 werd een omvangrijke restaratie uitgevoerd om de molen weer in maalvaardige toestand te krijgen.
Zeer belangrijk was, na het aanbrengen van een nieuwe fundering, de rechtzetting. Dat was hard nodig, want de molen was 1,28 meter achterover (de dijk af) gezakt.
Na de restauratie van de stelling en het plaatsen van de kap was het interieur aan de beurt. De molen werd weer geheel maalvaardig gemaakt.
Nadat dat gereed was gekomen, volgde op 30 maart 2001 de feestelijke ingebruikname.

Per week wordt ongeveer 250 kg. gemalen voor twee Dordtse bakkers en de eigen winkel onderin de molen. Ook heeft de Kyck over den Dyck na mei 2009 enige jaren als moutmolen gefungeerd, maar dat is inmiddels afgelopen.

De onderste zolders zijn ingericht voor het houden van bijeenkomsten en culturele activiteiten, eventueel inclusief catering (zie ook "Bezoekmogelijkheid").
Over de naam:
De molen heeft zijn naam al vanaf de bouw. Er wordt op enigszins grappige wijze verwezen naar de hoogte van deze molen ten opzichte van de omgeving.
De laatst overgebleven molen van het ooit zeer molenrijke Dordrecht

Laatst bijgewerkt: vrijdag 18 april 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Kyck Over Den Dyck, Dordrecht home vorige pagina