Werkhoven, Utrecht
Ten-Bruggencatenr. 00258 b

Aardige baard; groen geverfd met twee grote rechthoeken met daarin de opschriften
RIJN & WEERT
plus nog afbeeldingen die water ('Rijn') en een kasteel ('Weert') symboliseren.
Voorganger Molen Rijn en Weert voorganger, Werkhoven
Geschiedenis
De oudste vermelding van de Werkhovense molen dateert van 1395. De molen stond toen bij kasteel Beverweerd. In 1882 werd deze molen (beter gezegd: de laatste opvolger daarvan) afgebroken, waarna een nieuwe op de huidige plaats verrees.

In 1921 sloot men de molen aan op het elektriciteitsnet. De komst van een elektromotor betekende dat de windbemaling snel buiten gebruik kwam. Eerst werden de wieken verwijderd en in 1933 de kap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de de molen nog een tijd als uitkijkpost gefungeerd voor de Duitsers.

De ommekeer kwam in de jaren '80 van de 20ste eeuw: in 1985 proclameerde Prins Carnaval dat de molen moest worden gerestaureerd. Als vervolg daarop werd een jaar later de Stichting Korenmolen Werkhoven opgericht, met als doel de molen maalvaardig te restaureren.

In 1993 werd de molen met veel hulp van vrijwilligers geheel bedrijfsvaardig gerehabiliteerd en kon op 14 mei 1994 officieel in bedrijf worden gesteld.

Tegenwoordig wordt regelmatig gemalen voor natuurwinkels in de omgeving en ook voor particulieren. In 2012 is een klopbuil aangebracht.
Tot september 1992 had deze molen geen naam; het was toch de enige molen van Werkhoven.
Tijdens de restauratie werd een naam bedacht: de molen werd vernoemd naar de Kromme Rijn en het kasteel Beverweert. Tussen de Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede en de Rijn en Zon (wiens naam niets met de rivier te maken heeft) staat nu de Rijn en Weert.
Trivia:
Bij de herbouw werd de kap naar voorbeeld van een paar oude foto's 'nagemaakt'. Op die foto's was in het achterkeuvels een aantal kleine ruitjes te zien. Deze kwamen natuurlijk terug. Bij nader inzien, en na het opduiken van foto's van later datum, bleken die ruitjes erop geschilderd te zijn geweest. De inmiddels verdwenen vangstok liep er dwars doorheen!
K. Broekman (ed.) In ere hersteld... Korenmolen 'Rijn en Weert' Werkhoven (z.p. 1994)

Laatst bijgewerkt: vrijdag 18 oktober 2013 | Constructie

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Rijn en Weert, Werkhoven home vorige pagina