Utrecht, Utrecht
Naam Rijn en Zon
Ligging Adelaarstraat 30
3514 CE Utrecht
Gemeente Utrecht
Kadaster Gemeente Lauwerecht, sectie C, nr. 4688
Monumentennummer 36000
Landsch. waarde Domineert het straatbeeld ter plekke; van grotere afstand ook niet onbelangrijk. De windvang is zonder meer goed te noemen.
Eigenaar Gemeente Utrecht
Bedrijfsvaardigheid Tijdelijk niet draaivaardig (zie 'Geschiedenis')
Molenaar J. Wilten
Bezoekmogelijkheid Niet bekend.
Meelverkoop in de slagerij onderin de molen.

Wiekenvorm Systeem Fauël met remkleppen op beide roeden (bediening door as)
klik voor meer info ???1912aanw.05.30 m.
Kruiwerk 48 ijzeren rollen tussen ijzeren profielen op en onder resp. kruivloer en overring; kruirad
Inrichting Twee koppel 17der blauwe stenen (maalvaardig), één koppel 17der blauwe stenen (niet maalvaardig), één maalstoel met 1 koppel 14der massieve kunststenen, twee mengkuipen, twee graanreinigers en één bloembuil (uit de onttakelde molen "De Phoenix" te Ellewoutsdijk).
Steenschijflopen elk 30 staven, steek 8,42 cm.
Molenmakerij Saendijck, Zaandijk (1977)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'ANNO' '1913' en - kleiner - daaronder '1977'.

Grote en uitbundig geverfde gevelsteen met o.m. de afbeelding van een zon.
Voorganger Rijn en Son, Utrecht
Geschiedenis
De voorganger van deze molen werd in 1745 op het Paardeveld, eveneens te Utrecht, gebouwd voor rekening van de heren Van Rhijn en Sonnenberg. De grote stenen walkorenmolen werd - naar hen -Rijn en Son genoemd.  Rond 1910 werden er plannen ontwikkeld die grote gevolgen zouden hebben voor de molens op het Paardenveld: zij moesten wijken voor een groenteveiling.

De gemeente kocht de molen op, sloopte hem en bouwde voor de oude eigenaren aan de Adelaarstraat een nieuwe molen met dezelfde naam, alleen nu gespeld als Rijn en Zon. Bij de bouw in 1912-1913 zijn onderdelen van de in 1912 eveneens gesloopte walkorenmolen De Meyboom op het Paardeveld gebruikt.

Tijdens de herbouw van de stenen romp ging de aannemer failliet en moest een ander het overnemen. Op dat moment was men gevorderd tot ongeveer de stelling. Het verschil in kwaliteit tussen het onderste en bovenste gedeelte van het metselwerk is aanzienlijk maar geen van beide is best! De woning in de molen staat vanouds bekend als ‘lek’.

De molen was vroeger uitgerust met zelfzwichting en dat werd op 1 maart 1949 bijna fataal: bij een opkomende storm kregen de molenaars Korevaar de molen niet goed onder controle; de kieft die de bezetketting aan de staart vasthield brak vervolgens af, waarna de molen met zijn rug in de wind draaide, op hol sloeg en pas tot stilstand kwam toen nagenoeg alle kleppen weggewaaid waren.
Herstel bleef uit en vervolgens stond de molen tientallen jaren als statisch object met kale roeden.

Na de verkoop aan de gemeente werd in 1977 overgegaan tot restauratie. Deze kwam ruwweg neer op een geheel nieuwe kap, roeden en stelling; daarnaast werd het metselwerk grondig onderhanden genomen.
Op 7 mei 1979 werd de maalvaardige molen feestelijk als ‘bakkersmolen’ in gebruik gesteld. Jaren later kwam aan het bestaan als productiemolen door diverse problemen een einde.

Tegenwoordig draait de molen regelmatig en maalt af en toe.
Begin 2011 moet de molen gedwongen een tijd stilstaan vanwege een gekraakt voeghout. Herstel is voorzien in de zomer van 2011.
Overige wetenswaardigheden:
De gevelsteen van de in 1912 afgebroken voorganger van deze molen wordt bewaard in de tuin van het Utrechtse Centraal Museum.
De hoogste molen van de provincie Utrecht
Trivia:
Op de boeldag in 1912 werden alle niet bruikbare onderdelen van de Rhijn & Son verkocht. Molenaar Jaap Hoogendoorn uit Woerden kocht onder meer de spreekbuis (thans dus in Woerden op de molen), de oude penbalk en twee reservegangen palmhouten staven van de schijflopen.
Deze laatste kocht molenaar/molenmaker Jan Wilten weer terug van molenaar Hoogendoorn; toen Jan Wilten op de Rijn en Zon nieuwe schijflopen mocht maken heeft hij ze gecontroleerd en ze pasten inderdaad!

Laatst bijgewerkt: dinsdag 23 juli 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Rijn en Zon, Utrecht home vorige pagina