Diever, Drenthe
Naam De Vlijt
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 9.00 - 12.00 uur
In juni, juli en augustus zaterdag 9.00 - 16.00 uur

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
Wiekenvorm Systeem FauŽl met automatische remkleppen op beide roeden
Wiekverbeteringen In 1956 kreeg de binnenroede een wat potsierlijk aangebrachte fokwiek (systeem-FauŽl), want duidelijk langer dan de ophekking; de buitenroede kreeg het systeem-Van Bussel.
In 1980 werd op beide roeden het systeem-FauŽl met automatische remkleppen aangebracht.
klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.18581929aanw.-
Kruiwerk Neutenkruiwerk met 24 neuten; kruihaspel
Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting Twee†koppel maalstenen (waarvan ťťn elektrisch aangedreven); roggebreker, bloembuil, kammenluiwerk
Molenmaker Ritzen, Diever (1882)
H.J. Huberts, Coevorden (1956)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift
Eigen website De Vlijt
Afkomstig uit Lemsterpolder/ Nieuwe Polder van Eesterga, Eesterga
Geschiedenis
Deze molen is in 1882 gebouwd door Ritzen, molenmaker te Diever. Deze kleine lage stellingmolen kwam in de plaats van een verbrande grondzeiler. Eigenaar was toen W. Marissen.
Bij deze herbouw zijn achtkant en delen van het gaandewerk van een poldermolen bij Eestergea (Fr.) gebruikt. Het vroegere vijzelwiel maakt thans deel uit van het luiwerk; verzaagde molenroeden en de vijzelbalk zijn thans legeringsbalk en de wervel doet nog steeds dienst als donsbalk voor de koningspil. Ook heeft dit achtkant oorspronkelijk maar ťťn deur gehad, niet ongebruikelijk op kleinere Friese molens. Het bouwjaar van deze molen is (nog) niet bekend, waarschijnlijk is, gezien een inscriptie, 1823 of eerder geweest.

De laatste echte molenaar in Diever was J. Jansen, die tot 1938 op de wind maalde. Daarna werd uitsluitend gebruik gemaakt van een ruwoliemotor. De volgende eigenaar, Uiterwijk Winkel, gebruikte de molen slechts voor opslagdoeleinden.
In 1940 kwam de stelling letterlijk te vervallen: vermoedelijk is die op een dag in haar geheel naar beneden gekomen. Uiteraard was de molen daarna niet meer maalvaardig en volgde ernstig verval.

In oktober 1955 kreeg molenmaker Huberts uit Coevorden opdracht tot herstel, maar er was helaas bar weinig geld beschikbaar: er kwamen een nieuwe stelling, spruiten en schoren, riet op romp en kap, maar de sluitpost werd†het gevlucht: een ingekorte (en dus te zware) ijzeren binnenroede en een veel te lichte houten buitenroede. De fokken op de binnenroede waren langer dan de ophekking en de uitstraling was - mild uitgedrukt - nogal belachelijk.
Het nodigde ook niet uit tot malen op windkracht, want na dit herstel werd er tot 1965 alleen met de motor gemalen. Meer zat er, gezien het minimale karakter van de restauratie, niet in. Niet verwonderlijk raakte de molen snel weer in verval.

In 1979 volgde aankoop door de gemeente. Na een ditmaal wŤl zeer uitvoerige herstelbeurt, uitgevoerd door molenmaker Medendorp in 1979/80, werd de molen als ambachtelijke molen in gebruik genomen; inmiddels maalt de molen op vrijwillige basis.

(Verzameling Rob Pols).

Laatst bijgewerkt: zaterdag 17 augustus 2013 | Geschiedenis