't Zand, Noord-Holland
Naam Molen P-V
Kadaster Gemeente Zijpe, sectie A, nr. 279
Eigenaar Stichting De Zijper Molens
Bestemming Bemalen van afdelingen P en V van de Zijpe en Hazepolder, thans op vrijwillige basis
Molenaar J. Jonker

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken
Wiekenvorm Systeem Dekker op beide roeden
Wiekverbeteringen Deze molen heeft sinds 1934 op beide roeden het systeem-Dekker. Dit is bij de grote restauratie van 1976-1980 vernieuwd.
Kruiwerk 48 houten en ijzeren rollen om en om; binnenkruirad
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met duim; vangstok; pal
Inrichting IJzeren scheprad, 5,0 m, breedte 0,31 m.; 24 bladen, op houten wateras.
Versiering
Eenvoudige baard, zwart geverfd, wit afgebiesd, met enige rode versieringen en het opschrift 'Afd PV'

In het spilkalf "JACOB BAS MOOLENAAR IN DE POLDER PV 1869"
Eigen website Molen P-V
Geschiedenis
Op de plaats van deze molen staat al op een van 1600 daterende kaart van de Zijpe een molen aangegeven, zodat deze afdeling blijkbaar al vanaf het begin bemalen is.
Niet duidelijk is, of de huidige molen ook de molen van 1600 is geweest, maar dit is bepaald niet uit te sluiten. Daarvoor zijn er teveel oude constructiedetails aanwezig.

Het eiken achtkant is indertijd gebouwd met slechts een bintlaag, een veldkruis per veld en waarschijnlijk zonder ondertafelement. Later is de constructie verstijfd met in vijf velden een extra kruis, twee verticale kruisen tussen de thans aanwezige beide bintlagen en een onderste bintlaag met zowel onder- als bovenkorbelen.
In de loop der tijd zijn er aan het achtkant nogal wat herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo zijn de twee stijlen bij het scheprad met de hieraan verbonden, in drie velden gelegen veldkruisen en regels al eens vernieuwd. Een van de korbelen onder de kapzolder is ooit vervangen en de nieuwe is vervaardigd uit het ondereind van een koninsspil.
De bovenste bintlaag is versterkt met uit een koningspil gezaagde eiken delen. Het boventafelement en een groot deel van de kap is waarschijnlijk al eens vernieuwd.

Deze molen bleef tot in 1966 voor de bemaling in bedrijf. In dat jaar is de afdeling P-V samengevoegd met de aangrenzende afdeling O-T en voor de bemaling van de gecombineerde afdelingen een elektrisch vijzelgemaal gebouwd.

Omstreeks 1968, toen de molen dus al buiten bedrijf was maar het gemaal het kennelijk niet aankon, hebben boeren uit de polder de (toen in slechte staat verkerende) molen op een dag 'aangezet'; dit uiteraard niet tot genoegen van het toenmalige polderbestuur!

In 1969 volgde overdracht aan Stichting De Zijper Molens, waarna in de jaren 1976-1980 restauratie volgde. Sindsdien wordt de molen weer regelmatig in werking gesteld.
De molen wordt aangeduid naar de polderafdelingen die hij kan bemalen.
De P-V heeft als enige volwassen molen in Nederland geen enkele zolder, behalve voor de kap.