Westzaan, Noord-Holland
Ten-Bruggencatenr. 06907 r bis
Gemeente Zaanstad
Eigenaar Ver. De Zaansche Molen sinds 2014, daarvoor Hessel de Vries
Bestemming Het maken van papier op vrijwillige basis
Molenaar Rick Bakker
Telefoon 06-11758070
Bezoekmogelijkheid Als de molen draait en op afspraak. Let wel: de molen is alleen over water bereikbaar.

Romp Houten achtkant, gedekt met planken en groen geverfd, op houten onderbouw
Kap Gedekt met gepotdekselde planken
klik voor meer info Hollemang.n.1940c1940caanw.-
Kruiwerk Neutenkruiwerk met 16 neuten; kruihaspel
Vang Losse Vlaamse blokvang uit drie stukken; vangbalk met duim; vangstok; trekvang; pal
Inrichting Twee hollanders, papierpers, plet, slijpsteen, één koppel maalstenen; stamperij met tien stampers
Overbrengingen Bovenwiel 42 kammen steek 5,5 cm
Onderbonkelaar 27 kammen steek 8,5 cm
Wentelwiel 23 kammen

Overbrengingen:
Wentelas: 1 : 2,77
Maalbak: 1 : 29,9
Molenmaker H. Schoe, Zaandam (1908)
J. Vooren, Zaandam (1959)
Eenvoudige baard met de opschriften '1908' '1959'.

Op de westerschuur een naambord met DE JONGE DIRK
Afkomstig uit Het Indië's Welvaren, Zaandam-West
Geschiedenis
In 1908 besloot Heikebertus Schoe de zakkenhandel van zijn vader niet voort te zetten maar om met behulp van een molen specerijen te gaan malen. Met hulp van vrienden verrees een kleine molen die de naam Indiës Welvaren kreeg. Deze naam hield verband met de specerijen die uit het toenmalige Nederlands-Indië werden aangevoerd. Tot 1914 werkte het bedrijfje uitsluitend met windkracht, daarna werd overgegaan tot het plaatsen van een gasmotor.

In 1958 werd het Blauwe Pad, waar de molen stond, als gevolg van gemeenlijke uitbreidingsplannen van de kaart geveegd. Alles wat er nog stond, moest verdwijnen, zo ook de kleine molens Het Indiës Welvaren en De Huisman. De Huisman werd naar de Zaanse Schans verplaatst en kreeg het binnenwerk van Het Indiës Welvaren.
De Zaanse molendeskundige Jo Vooren ontfermde zich vervolgens over Het Indiës Welvaren en plaatste het molentje op een eilandje ten oosten van Westzaan. Hier ging de molen een nieuwe toekomst tegemoet, zij het niet bedrijfsmatig maar nu louter als hobby. De naam wijzigde in De Jonge Dirk.

In 1974 werd Arie Butterman, molenaar van papiermolen De Schoolmeester, de nieuwe eigenaar. Hij plaatste diverse maalwerktuigjes in de molen, zoals twee hollanders of maalbakken voor de bereiding van papierpulp. Verder plaatste hij een papierpers, een plet, een slijpsteen en een koppel maalstenen. In 1981 verkocht hij de molen aan Hessel de Vries.
In de loop der jaren werd de beschikbare ruimte in de molen wat te klein. Daarom werd in 1983 overgegaan tot de aanbouw van een schuurtje aan de westkant van de molen. Deze uitbreiding kwam tot stand dankzij vrijwillig molenaar Theo Teeuw.

De Jonge Dirk draait regelmatig (meestal zondag en maandag) en er wordt papier geschept, zij het op beperkte schaal.

In december 2013 overleed plotseling eigenaar/molenaar Hessel de Vries. In het voorjaar van 2014 heeft de familie De Vries de molen aangeboden aan De Zaansche Molen, die de molen vervolgens heeft overgenomen.
De naam „De Jonge Dirk" werd gegeven in 1959.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 6 december 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Jonge Dirk, Westzaan home vorige pagina