Molen De Jonge Dirk, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Gemeente Westzaan, sectie B, nr. 3887

Guisweg
1551 ZA Westzaan
Bart Stuurman / Abel van Loenen / Joris Zandbergen

openingstijden

Als de molen draait en op afspraak. Let wel: de molen is alleen over water bereikbaar. Na afspraak is ophalen mogelijk vanaf Het Prinsenhof of De Schoolmeester.

Houten achtkant, gedekt met planken en groen geverfd, op houten onderbouw
Gedekt met gepotdekselde planken

Twee hollanders, papierpers, plet, slijpsteen, één koppel maalstenen; stamperij met tien stampers

Eenvoudige baard met de opschriften '1908' '1959'.

Op de westerschuur een naambord met DE JONGE DIRK

Neutenkruiwerk; 16 neuten. Kruihaspel.
Vlaamse vang; 3 scharnierende stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Trekvang; pal.

Bovenwiel 42 kammen steek 5,5 cm
Onderbonkelaar 27 kammen steek 8,5 cm
Wentelwiel 23 kammen

Overbrengingen:
Wentelas: 1 : 2,77
Maalbak: 1 : 29,9

Deze molen heeft nooit een wiekverbetering gekregen.

Gebouwd met onderdelen van een molen uit 1908.

H. Schoe, Zaandam (1908) J. Vooren, Zaandam (1959)

Vereniging De Zaansche Molen is eigenaar sinds 2014, daarvoor was dat Hessel de Vries sinds 1981.

geschiedenis

In 1908 besloot Heikebertus Schoe de zakkenhandel van zijn vader niet voort te zetten maar om met behulp van een molen specerijen te gaan malen. Met hulp van vrienden verrees een kleine molen die de naam "Het Indiës Welvaren" kreeg. Deze naam hield verband met de specerijen die uit het toenmalige Nederlands-Indië werden aangevoerd. Tot 1914 werkte het bedrijfje uitsluitend met windkracht, daarna werd overgegaan tot het plaatsen van een gasmotor.

In 1958 werd het Blauwe Pad, waar de molen stond, als gevolg van gemeentelijke uitbreidingsplannen, van de kaart geveegd. Alles wat er nog stond, moest verdwijnen, zo ook de kleine molens Het Indiës Welvaren en De Huisman. Zoals bekend verplaatste men De Huisman naar de Zaanse Schans verplaatst, mét het binnenwerk van Het Indiës Welvaren.

De Zaanse molenvriend en -deskundige Jo Vooren ontfermde zich vervolgens over Het Indiës Welvaren en plaatste het op een eilandje nabij Westzaan. Hier ging de molen een nieuwe toekomst tegemoet, zij het niet meer bedrijfsmatig maar louter als hobby. De naam wijzigde in "De Jonge Dirk".

In 1974 werd Arie Butterman, molenaar van papiermolen De Schoolmeester, de nieuwe eigenaar. Hij plaatste diverse maalwerktuigjes in de molen, zoals twee hollanders of maalbakken voor de bereiding van papierpulp. Verder plaatste hij een papierpers, een plet, een slijpsteen en een koppel maalstenen.
In 1981 verkocht hij de molen aan Hessel de Vries.

In de loop der jaren werd de beschikbare ruimte wat te klein. Daarom werd in 1983 overgegaan tot de aanbouw van een schuurtje aan de westkant. Deze uitbreiding kwam tot stand met behulp van Theo Teeuw.
Hessel de Vries overleed onverwacht in december 2013. In het voorjaar van 2014 bood de familie De Vries de molen aan Vereniging De Zaansche Molen aan, die dit onmiddellijk accepteerde.

Begin 2016 zijn beide roeden gestreken, om op 16 januari alweer te worden vervangen door nieuwe. Deze nieuwe roeden zijn zoveel mogelijk in de stijl gemaakt die de roeden van Het Indiës Welvaren blijkens oude foto's had.
In het najaar van 2017 kreeg de molen een nieuwe stelling en is het stuk platting opnieuw bekleed. Ook de stelling is weer zoveel mogelijk in oude stijl aangebracht, met schoren in plaats van stutten.
In de zomer van 2019 heeft men de bekleding van het achtkant grotendeels vernieuwd en daarna geschilderd.

De naam "De Jonge Dirk" werd gegeven in 1959.